• Τράπεζες

    S&P: Αναβάθμιση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

    • NewsRoom
    s&p


    Στην αναβάθμιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor’s, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

    Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζα, της Eurobank και της Alpha Bank από «B-» σε «B», με «θετικό» το  outlook από «σταθερό», ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο «B-», αναβαθμίζοντας ωστόσο το outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

    Η κεντρική βαθμολογία για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναβαθμίζεται από Β σε Β+ «προκειμένου να αντανακλά το γεγονός ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη θα κάνει καλό στις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος»

    Μάλιστα, η S&P εκτιμά πως αν οι τρέχουσες θετικές συνθήκες στην ελληνική οικονομία συνεχιστούν το ποσοστό των ΜΕΑ θα υποχωρήσει κάτω του 35% το 2020 και κάτω από 25% ένα χρόνο αργότερα. Η S&P μειώνει το δείκτη ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το 10 που είναι σήμερα στο 9, στην κατηγορία που βρίσκονται χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη μείωση από το 2011 ενώ σπεύδει να δηλώσει ότι η τάση του Ελληνικού ρίσκου να αρχίσει να μειώνεται τώρα ταχύτερα..

    Η αναβάθμιση, όπως εξηγεί η S&P αντανακλά τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες θα λειτουργήσουν θετικά και για τον τραπεζικό τομέα, ενώ θετικές είναι πλέον και οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Παράλληλα, το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται πως θα επιταχύνει τη λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

    «Θεωρούμε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα ενισχύεται, κάτι που βλέπουμε να επιδρά θετικά στο χρηματοπιστωτικό προφίλ των Ελληνικών τραπεζών. Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη περίπου 2,5% κατα μέσο όρο κάθε χρόνο ως το 2022, σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα δυναμώνει και οι καλές εξαγωγικές επιδόσεις θα συνεχίζονται» αναφέρει η S&P.

    «Τα θεμελιώδη των Ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος του ESM στις 20 Αυγ. του 2018. Όσα capital controls παρέμεναν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποσύρθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς να εκδηλωθούν αρνητικές επιπτώσεις στις εγχώριες καταθέσεις. Η προσήλωση της προηγούμενης και της τρέχουσας κυβέρνησης σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις δρέπει καρπούς, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αναβαθμίσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από Β+ σε ΒΒ-. Οι θετικές προοπτικές σηματοδοτούν την πρόθεσή μας να την αναβαθμίσουμε εκ νέου τους επόμενους 12 μήνες αν η κυβέρνηση συνεχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».



    ΣΧΟΛΙΑ