• Οικονομία

    H S&P αναβάθμισε στο ΒΒ- την Ελλάδα – «Θετικό» το outlook

    • NewsRoom
    s&p


    Στο «ΒΒ-» από «Β+» αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P, ενώ παράλληλα διατήρησε «θετικό» το Outlook, προμηνύοντας νέα πιθανή αναβάθμιση στο επόμενο διάστημα (12 μηνών).

    Παράλληλα, η S&P επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B» της Ελλάδας.

    Η S&P διατηρούσε τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στο Β+ από το καλοκαίρι του 2018, χαμηλότερα από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

    Την ίδια στιγμή, η βαθμολογία της Moody’s στην Ελλάδα είναι στο B1, ένα επίπεδο κάτω από αυτή της Fitch. H τελευταία άφησε στάσιμη τη χώρα στο BB- με σταθερό outlook. Η Moody’s είχε αναβαθμίσει την 1η Μαρτίου την ελληνική οικονομία κατά δυο κλίμακες, σε αντίστοιχη αξιολόγηση με την S&P αλλά με «σταθερό» outlook.

    H S&P έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στο διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα η χώρα κατάφερε να βγει επιτυχημένα στις αγορές, με τα ομόλογα να κινούνται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, ενώ προχώρησε και στην πλήρη άρση των capital controls. Παράλληλα, η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

    Η αναβάθμιση είχε προεξοφληθεί από την αγορά καθώς, όπως είχε σημειώσει και η Citigroup, οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    «Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα» σχολίασε τη θετική είδηση για την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις».

    «Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της» κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ