• Τράπεζες

    Societe Generale: Βουτιά έως 10% για τη μετοχή – Το δύσκολο έργο του νέου CEO

    • NewsRoom

    Slawomir Krupa, CEOI Societe Generale (Πηγή: societegenerale.com)


    Απώλειες έως 10% κατέγραψε η μετοχή της Societe Generale σήμερα, αρχή της εβδομάδας, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι περιμένει μικρή έως μηδενική αύξηση στις ετήσιες πωλήσεις τα επόμενα χρόνια, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πολυαναμενόμενο στρατηγικό σχέδιο από τον νέο CEO της, Σλαβομίρ Κρούπα.

    Ο Κρούπα ανέλαβε τον Μάιο να «αναζωογονήσει» την τράπεζα, η οποία βρέθηκε πίσω από την BNP Paribas, ηγετική δύναμη στη Γαλλία, και άλλους ευρωπαίους ανταγωνιστές εν μέσω μιας δαπανηρής αποχώρησης από τη Ρωσία πέρσι, ενώ θεωρεί ότι εξαρτάται πολύ από τον ασταθή κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής.

    «Μας εκπλήσσει αρνητικά η μη αύξηση των εσόδων, ο αυξημένος στόχος για τα κεφάλαια και οι περικοπές δαπανών & RοTE», τονίζουν οι αναλυτές της Jefferies.

    Από την πλευρά της, η SocGen σημείωσε ότι στοχεύει σε δείκτη απόδοσης 9-10% επί των Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RοTE) το 2026.

    Επίσης, σχεδιάζει να πληρώσει το 40-50% του αναφερόμενου καθαρού εισοδήματος στους μετόχους σε μερίσματα και εξαγορές από το 2024 και μετά.

    Και οι δύο στόχοι είναι ελαφρώς χαμηλότεροι από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που προέβλεπαν το RοTE να αγγίζει περίπου το 10% το 2025 και μια αναλογία πληρωμής 50%.

    Ανέφερε επίσης ότι οι νέοι στόχοι της βασίζονται στις ετήσιες προσδοκίες αύξησης των εσόδων από 0 έως 2% μεταξύ 2022 και 2026, ενώ στοχεύει στη βελτίωση της αναλογίας κόστους προς εισόδημα.

    Προκλήσεις για τον νέο CEO

    Την ίδια στιγμή, βετεράνος της SocGen και πρώην επικεφαλής της επενδυτικής της τράπεζας, ο Κρούπα είπε ότι θα εξορθολογίσει τις δραστηριότητες της τράπεζας, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    «Θα ενισχύσουμε τον όμιλο διαμορφώνοντας ένα απλοποιημένο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ θα προβούμε στις σωστές ενέργειες για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την ενίσχυση της ευελιξίας, τη δομική βελτίωση της λειτουργικής μας μόχλευσης και την καλύτερη διαχείριση κινδύνου στην κατηγορία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρούπα.

    Ο Krupa έθεσε επίσης ως στόχο ο κοινός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 των τραπεζών (CET1) να φτάσει στο 13% το 2026 ενώ δήλωσε ότι θα μειώσει την έκθεση της τράπεζας σε επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 80% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2019.

    Σημειώνεται ότι η σημερινή πτώση της τιμής της μετοχής έθεσε τη SocGen σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, οι νέοι στόχοι του Κρούπα δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές.

    «Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μέσω θετικών αποτελεσμάτων, που θα πρέπει να φέρει η προσπάθειά του», τονίζουν οι αναλυτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι αλλάζει από 1/1/2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – MyDATA, POS και μετρητά κάτω από €500

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Δυο χρόνια νωρίτερα το ξεπάγωμα των τριετιών – Οι νέοι μισθοί από 1/1/2024 στον ιδιωτικό τομέα

    Πώς η Λαγκάρντ από αγαπημένη των αγορών έγινε μαύρο πρόβατο των κυβερνήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ