• Τράπεζες

    Societe Generale: Βουτιά 80% στα κέρδη τριμήνου

    • Bloomberg

    Slawomir Krupa, CEOI Societe Generale (Πηγή: societegenerale.com)


    Βυθίστηκαν τα κέρδη της Societe Generale στο γ’ τρίμηνο, λόγω των αντισταθμίσεων που υιοθέτησε για την αντιμετώπιση της επίδρασης των χαμηλών επιτοκίων.

    Ειδικότερα, ανέφερε μείωση καθαρών κερδών κατά 80% στα 295 εκατ. ευρώ (313,2 εκατ. δολάρια) στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, πάνω από τον μέσο όρο των 168 εκατ. ευρώ των εκτιμήσεων 13 αναλυτών που συγκέντρωσε η εταιρεία.

    Τα κέρδη ήταν μειωμένα καθώς η τράπεζα κατέγραψε 340 εκατ. ευρώ σε απομειώσεις που συνδέονται με ορισμένες από τις δραστηριότητές της, επιπλέον μιας πρόβλεψης 270 εκατ. ευρώ για αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

    Η τράπεζα με έδρα το Παρίσι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα έσοδα στο γ’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 6,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    “Πονοκέφαλος” για τον Krupa

    Ο νέος CEO, Slawomir Krupa, δυσκολεύτηκε να κερδίσει επενδυτές στους έξι μήνες της θητείας του και να ανεβάσει μια μετοχή που διαπραγματεύεται με τη μεγαλύτερη έκπτωση στη λογιστική αξία μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων.

    Τον Σεπτέμβριο, περιέγραψε ένα στρατηγικό σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην κεφαλαιακή δύναμη έναντι της κερδοφορίας και των αποδόσεων των μετόχων, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση 12% σε μία μόνο μέρα.

    Σημειώνεται ότι οι γαλλικές τράπεζες γενικά δυσκολεύονται να αποκομίσουν τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι τοπικοί κανόνες αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησής τους, ενώ περιορίζουν το επιτόκιο που μπορούν να μετακυλίσουν στους πελάτες.

    Ωστόσο, τα “δεινά” της SocGen φαίνονται χειρότερα από τον ανταγωνισμό.

    Το γ’ τρίμηνο, η εγχώρια μονάδα λιανικής της τράπεζας, είδε τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειώνονται κατά 27%, ενώ η BNP Paribas SA σημείωσε πτώση 6% την ίδια περίοδο.

    Για το 2024, η SocGen αναμένει να δει τα καθαρά έσοδα από τόκους πάνω ή στο επίπεδό της το 2022.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι από τότε που ανέλαβε ο Krupa τον Μάιο, οι μετοχές της SocGen έχουν χάσει 11%, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται με 0,25 φορές τη λογιστική τους αξία, τη φθηνότερη σε δείκτη Bloomberg ευρωπαϊκών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tζεφ Μπέζος: Γιατί ο ιδρυτής της Amazon εγκαταλείπει το Σιάτλ και μετακομίζει στο Μαϊάμι

    Big deal: Η GIC του ομίλου Sani/Ikos εξαγόρασε το 35% της Hotel Investment Partners

    ΠΑΣΕΝΤ: Διασφαλίστηκαν οι εργασιακές θέσεις στην ΑΝΕΚ μετά τη συγχώνευση



    ΣΧΟΛΙΑ