• Τράπεζες

    Συνωστισμός στο κατώφλι της ΤτΕ για μια τραπεζική άδεια – Όλοι οι «νέοι παίκτες»

    Μιχάλης Τσαμάζ.. OTE

    Μιχάλης Τσαμάζ. Ετών 56. Επικεφαλής ΟΤΕ


    Και ξαφνικά η τραπεζική αγορά ανοίγει. Δυναμικά. Και γίνεται πόλος έλξης για διεθνή fund και επενδυτές, οι οποίοι συνωστίζονται σήμερα στο κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδος για να πάρουν μία τραπεζική άδεια.

    Διότι το κλίμα στην αγορά αλλάζει.

    Η εικόνα όπως διαμορφώνεται είναι η εξής:

    Μπορεί από το 2012 και μετά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έμεινε με τέσσερις συν μία τράπεζες, όμως σήμερα που η χώρα οδεύει στην έξοδο από τα μνημόνια οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να «κτίσουν» θέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Και να κερδίσουν μερίδιο από τον θησαυρό που κρύβεται μέσα στα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

    Η Credicom, με την κα Αναστασία Σακελλαρίου βρίσκεται στην τελική ευθεία για να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 250 εκατ ευρώ, ενώ άλλα 60εκατ ευρώ θα επενδύσει η Atlas Merchant Capital.

    Αναστασία Σακελλαρίου. Επικεφαλής CrediCom

    Η Credicom, η νέα ψηφιακή τράπεζα θα εστιάσει στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και οι μεταγραφές στις οποίες προχώρησε -του κ. Σωτήρη Συρμακέζη του μετρ στην ψηφιακή τραπεζική, αλλά και των κ.κ. Γιώργου Κουτσού (τέως αντιπρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και Γιώργου Ξυφαρά (τέως στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου)- έχουν συζητηθεί έντονα στην αγορά και για το επίπεδο αμοιβών. Οι πληροφορίες θέλουν την ετήσια αμοιβή του κ. Συρμακέζη να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ και άλλα τόσα το bonus της μεταγραφής του.

    Σωτήρης Συρμακέζης.

    Η βουλγάρικη ProCredit Bank, που έχει ήδη παρουσία στη Θεσσαλονίκη (με τρία καταστήματα) ετοιμάζεται να κατέβει και στην Αθήνα.

    Στόχος της είναι να ανοίξει κατάστημα στην πρωτεύουσα τον επόμενο χρόνο. Και ήδη έχει γίνει η διερευνητική επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνάντηση που είχε προ ημερών ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Θ. Μητράκος με τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Petar Slavchev Slavov, και τα υψηλόβαθμα στελέχη κα Reni Ivanova Peycheva, και κ. Ivan Dachev, παρουσιάστηκε το πλάνο για την περαιτέρω δραστηριοποίηση τους στη χώρα μας. Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την ελληνική αγορά και και σκοπεύουν σε περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη.

    Η ProCredit Bank, εστιάζει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις δραστηριότητες των οποίων υποστηρίζει και αναλύει με έναν απόλυτα εξατομικευμένο τρόπο. Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται από το Φεβρουάριο του 2016, έχει 1.000 πελάτες κυρίως επιχειρηματίες και έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 15εκατ ευρώ.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας: Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, με απόλυτα διαφανείς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς «κρυφές» χρεώσεις και προμήθειες. Παράλληλα με τη δανειοδοτική μας δραστηριότητα, επιθυμούμε να είμαστε η «οικογενειακή τράπεζα» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν χρειάζονται χρηματοδότηση ή όχι. Οι υπηρεσίες μας έχουν σχεδιαστεί ειδικά, προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών μας.

    Η Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), που έχει πελάτες 500 εκατομμύρια επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της που είναι 3,3τρισ ευρώ, θέλει να ανοίξει υποκατάστημα και στην Ελλάδα.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν κάνει τον πρώτο κύκλο διερευνητικών επαφών με τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θόδωρο Μητράκο για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας καθώς και για το χρονοδιάγραμμα.

    ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ

    Αίτημα στην ΤτΕ για να λάβει τραπεζική άδεια έχει υποβάλλει και ο ΟΤΕ.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του ΟΤΕ είναι να δημιουργήσει μία αμιγώς ψηφιακή τράπεζα.

    Ήδη η COSMOTE σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα έχει εκδώσει Cosmote Prepaid card και πρώτος στόχος του νέου εγχειρήματος –όπως έγραψε το mononews.gr– θα είναι η εκκαθάριση της Prepaid card να περνάει μέσα από την ψηφιακή τράπεζα του ΟΤΕ, αλλά και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον μεγάλο αριθμό καταστημάτων της Cosmote.

    Την ίδια ώρα το «πράσινο» φως για να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κόκκινων δανείων έχουν λάβει 10 δέκα εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα από την ΤτΕ είναι οι εξής:

    Cepal σύμπραξη της Alpha Bank και της Centerbridge

    Pillarstone σύμπραξη του KKR, της Alpha και της Eurobank

    FPS θυγατρική της Eurobank

    ΘΕΑ Άρτεμις θυγατρική της τράπεζας Αττικής και της Algridge

    Resolute Asset Management

    UCI

    Independent Portfolio Asset Management – θυγατρική της Alvarez & Marshal

    B2Kapital

    QQuant

    DVO1 Asset Managent

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρύφων Νάτσης: Ποιος είναι ο Fund manager που «κλέβει» τα στελέχη των Ελληνικών τραπεζών. Τα σχέδια του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Ραβασάκια σε 180.000 «κόκκινους» δανειολήπτες για κούρεμα των οφειλών τους κατά 70%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC: Ποιοι αγόρασαν τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ