• Τράπεζες

    Συνάντηση κορυφής για την «επόμενη μέρα» του νόμου Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας


    Συνάντηση κορυφής για την «επόμενη μέρα» του  νόμου Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό θα έχουν σήμερα οι Έλληνες τραπεζίτες και ο πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Οι τραπεζίτες θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας-Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για τα «κόκκινα» δάνεια και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη.

    Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί.

    Οπως είναι γνωστό ο νόμος Κατσέλη πήρε δίμηνη παράταση, προκειμένου να καταρτιστεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η προστασία είναι προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση που χαράσσει μία γενικότερη εθνική στεγαστική πολιτική.

    Από την άλλη οι τραπεζίτες είναι «δέσμιοι» απέναντι στον επόπτη τον SSM, καθώς θα πρέπει να επιτύχουν τους αυστηρούς στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους μέχρι το τέλος του 2021. Οι δανειστές δεν επιθυμούν να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη και πιέζουν προς την κατεύθυνση των πλειστηριασμών, αλλά και για τον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί τα όρια προστασίας να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή να περιοριστούν ελαφρά, ενώ  ο SSM κατεβάζει τον πήχη στις 75.000 με 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας.

    Ενδεχομένως διάδοχη κατάσταση μπορεί να αποτελέσει ένα θεσμικό πλαίσιο στη λογική του «μοντέλου Κύπρου», το οποίο όμως εισάγει σημαντικό «κούρεμα» της οφειλής, χαμηλότερο επιτόκιο αποπληρωμής, ενώ η δόση του στεγαστικού δανείου επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

    Στην ελληνική πραγματικότητα είναι δύσκολο, σύμφωνα με τραπεζίτες, να προχωρήσει το «κούρεμα» της οφειλής, ενώ η επιδότηση της δόσης έχει ήδη θεσμοθετηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι δύο προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βροχή» πλειστηριασμών τους επόμενους μήνες: Γιατί βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της Βιργινίας Βεντουράκη 



    ΣΧΟΛΙΑ