• Τράπεζες

    Συνάντηση ΕΕΤ-Νουί ενόψει των stress test – Στο επίκεντρο τα ακίνητα

    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Στη Φραγκφούρτη μεταβαίνει στις 15 Ιανουαρίου το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπό τον επικεφαλής της κ. Νίκο Καραμούζη, προκειμένου να έχει επαφές με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί.  Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το θέμα των επικείμενων stress test ενόψει του καθορισμού των κριτηρίων για τα δύο σενάρια, βασικό και δυσμενές, με βάση τα οποία θα στρεσαριστούν οι ελληνικές τράπεζες.

    Το βλέμμα των ελληνικών τραπεζών πέφτει τώρα στη διαμόρφωση του δυσμενούς σεναρίου βάσει του οποίου θα στρεσαριστούν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων, ενσωματώνοντας τις παραδοχές σε σχέση με τα ακίνητα, που οι τράπεζες έχουν ως ενέχυρα για τα εξυπηρετούμενα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τις συνθήκες ρευστοποίησής τους και τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Τα ακίνητα αποτελούν, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις, την «αχίλλειο πτέρνα» αλλά και το ισχυρό χαρτί των ελληνικών τραπεζών, υπό το πρίσμα της ζήτησης για αξιοποίηση που έχουν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που επωφελούνται από τον τουρισμό. Οι σχετικές παραδοχές για την εξέλιξη των τιμών των ακινήτων, καθώς και αυτές που αφορούν στο μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή την πορεία του ΑΕΠ και της απασχόλησης αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν σε σχέση με το δυσμενές σενάριο, το οποίο με βάση όλες τις ενδείξεις θα είναι πιο αντίξοο σε σχέση με αυτό που υιοθετήθηκε στο προηγούμενο stress test, σε μια προσπάθεια των εποπτικών αρχών να αυξήσουν την αξιοπιστία της άσκησης. Το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στους δείκτες που θα υιοθετηθούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών για την κάλυψη του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου, που μέχρι σήμερα ήταν 8% και 5,5% αντίστοιχα, αλλά και στο χρόνο που θα δοθεί για την κάλυψη τυχόν πρόσθετων κεφαλαίων.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα stress test δεν θα λάβουν υπόψη τις  προγραμματισμένες πωλήσεις δανείων, που δεν έχουν ολοκληρωθεί  «Η άσκηση δεν έχει δυναμικό χαρακτήρα», εξηγεί κορυφαία πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση των όρων βάσει των οποίων θα γίνουν τα πανευρωπαϊκά stress test, που ξεκινούν το Φεβρουάριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως και το Μάιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επιστρέφουν, με «Αίολος Κεντέρης» και διαμέρισμα στο Σύνταγμα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μυστικό του ράλι της μετοχής της Πειραιώς. Τι έγινε με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη



    ΣΧΟΛΙΑ