• Business

    Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επιστρέφουν, με «Αίολος Κεντέρης» και διαμέρισμα στο Σύνταγμα!

    Nel Lines


    Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου θα κτυπήσει και πάλι το e-σφυρί καθώς έχουν προγραμματιστεί 25 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε Αθήνα-Πειραιά. Το πλοίο «Αίολος Κεντέρης» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, με τιμή πρώτης προσφοράς 6,5 εκατ ευρώ και ένα διαμέρισμα 380τμ στον 6ο όροφο πολυκατοικίας που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμαλίας στο Σύνταγμα, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,310 εκατομμύρια ευρώ είναι τα πλέον ακριβά. Διότι στις 10 Ιανουαρίου έχουν αναγγελθεί να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και ακίνητα -κυρίως γραφεία εμβαδού 14-18 τ.μ που βρίσκονται στην οδό Πατησίων, με τιμή πρώτης προσφοράς από τις 11.200 ευρώ.

    Σε ότι αφορά το πλοίο «Αίολος Κεντέρης» πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα ενδεχομένως να διαμορφωθεί στα 16εκατ ευρώ.

    Οι πλειστηριασμοί της 10ης Ιανουαρίου θα διεξαχθούν εκτός απροόπτου- καθώς ο σύλλογος συμβολαιογράφων Αθήνας απέχει της διαδικασίας μέχρι και σήμερα 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όπου οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή τους.

    Μέσα στο μήνα αναμένεται να συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συμβολαιογραφικών συλλόγων προκειμένου να ανασταλεί η αποχή τους.

    Κρίσιμες θεωρούνται οι αποφάσεις που θα λάβουν οι σύλλογοι συμβολαιογράφων Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Πάτρας, Λάρισας, καθώς αντιπροσωπεύουν μεγάλα αστικά -και τουριστικά- κέντρα για το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα «κεντράρει» στην υπόθεση e-πλειστηριασμοί και περιμένει ότι με τη νέα χρονιά το ηλεκτρονικό σφυρί θα «χτυπάει» πανελλαδικά και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, που θα ξεκινήσουν τα stress tests, θα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί σε όλη την επικράτεια. Και αυτό επειδή η ομαλή διεξαγωγή τους αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους επιτυχίας των ασκήσεων αντοχής, μιας και αποτελούν το «κλειδί» για το αν οι τράπεζες θα χρειαστεί να λάβουν αυξημένες προβλέψεις, με δεδομένο ότι εφαρμόζονται και τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 9 από την 1η του μήνα.

    Βέβαια το 60% του όγκου των ακινήτων που θα δρομολογηθούν σε πλειστηριασμό βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά.

    Εκτιμάται ότι μέσα στο 2018 εκτιμάται ότι θα βγουν στο σφυρί περί τις 15.000 με 18.000 ακίνητα. Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο θα ανακτήσουν ποσό 2,9δισ ευρώ και στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο 7,5δισ ευρώ από πλειστηριασμούς φέτος.

    Επίσης αναμένεται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην καταγγελία όλων των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών -δηλαδή πάνω από 2 χρόνια- και θα κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού.

    Σημειώνουμε ότι για να «κτυπήσει» κάποιος ακίνητο που βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα πρέπει 48 ώρες πριν από τη διεξαγωγή του να καταθέσει προσφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το ύψος της προσφοράς διαμορφώνεται στο 30% της τιμής εκκίνησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το μυστικό του ράλι της μετοχής της Πειραιώς. Τι έγινε με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε πλειστηριασμό βγαίνουν τις επόμενες εβδομάδες τα ακίνητα της Προμότ Λαϊνόπουλος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλειστηριασμοί 2018: Αυτός είναι ο οδηγός επιβίωσης. Τι να προσέξετε



    ΣΧΟΛΙΑ