• Τράπεζες

    Σήμερα τα καλά νέα εκτός απροόπτου από Draghi για τις ελληνικές τράπεζες

    Mario Draghi.

    Mario Draghi. Ετων 65. Επικεφαλης ECB


    Θα σώσει το waiver τις ελληνικές τράπεζες και θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Παρά τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, περισσότερο δε από την κυβέρνηση και λιγότερο από τις τράπεζες, η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μεν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη από μόνη της για επανέλθουν οι ελληνικές τράπεζες σε κανονικότητα. Αν είχε γίνει εγκαίρως και δεν είχε καθυστερήσει η αξιολόγηση, το momentum του waiver θα προκαλούσε ένα θετικό σοκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει την επαναφορά του waiver, της εκ νέου, μετά από δεκαέξι μήνες απομόνωσης των ελληνικών τραπεζών.

    Τώρα το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην επόμενη ημέρα και στη δυνατότητα να επιταχυνθούν σε δεύτερο χρόνο εξελίξεις που σχετίζονται με την είσοδο στο QE, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου και των τραπεζών και κυρίως να ενισχυθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

    Τα παρόντα οφέλη από το waiver δεν είναι ευκαταφρόνητα και υπολογίζονται σε 400 με 500 εκατ. ευρώ μαζί με το όφελος από το QE. Το ύψος της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης εξαρτάται από το αν σε αυτή τη φάση θα μειωθούν τα haircut που επιβάλλονται σε ελληνικούς τίτλους, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι δυνατή η συμμετοχή στην εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα TLTRO2, και σε χρόνο που θα αποφασίσει η ΕΚΤ η χρήση του QE.

    Κρίσιμο για τις τράπεζες είναι να διατηρηθεί μια πορεία προς την κανονικότητα, που έχει ως αφετηρία το waiver και κυρίως να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα, η οποία θα επιτρέψει επάνοδο καταθέσεων και άρση των capital controls.

    H βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα επιτρέψει, όπως εκτιμάται, την μείωση της εξάρτησης από τον ELA κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξάρτηση από το ευρωσύστημα 96 δισεκ. ευρώ και έναντι αυτών έχουν καταβάλλει ως collateral διάφορα assetsαξίας 163 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται δε, για 64,8 δισεκ. ELA και 30,9 δισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ, συνολικά το 30% του ενεργητικού και ο στόχος είναι να περιοριστεί κάποια στιγμή κάτω από 10%. Την ίδια στιγμή το «χάσμα» ρευστότητας δανείων προς καταθέσεις είναι της τάξης των 85 δισεκ. ευρώ και είναι τόσο μεγάλο που θα συνεχίσει να καλύπτεται από το ευρωσύστημα.

    Με την επαναφορά του waiver θα αυξηθούν τα collaterals που μπορούν να χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ κατά 7 δισεκ. ευρώ και οι τράπεζες θα μειώσουν τον ELA και το κόστος σε τόκους κατά 80  εκατ. ευρώ ετησίως.

    Με τα νέα collaterals θα μπορούν να δανείζονται με 0,50% επιτόκιο ενώ αν η ΕΚΤ μείωνε το haircut στα collaterals θα μπορούσαν να αυξηθούν τα ενέχυρα κατά 12 δισεκ. ευρώ.

    Όσον αφορά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετατίθεται για τέλη του 2016 καθώς η ΕΚΤ αναμένει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη δεύτερη αξιολόγηση .

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/espa-pithia-o-karanikas-ke-kannavi-pou-proothite-ideologika/55325

    Δείτε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/55329-2/55329



    ΣΧΟΛΙΑ