• Οικονομία

    Bloomberg: Επαναφορά των capital controls εξετάζει η Ρωσία

    • NewsRoom
    Elvira Nabiullina, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

    Elvira Nabiullina, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας


    H Ρωσία θα μπορούσε να επαναφέρει εν μέρει τα capital controls για να ανακόψει την πρόσφατη πτώση του ρουβλίου σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά το Bloomberg.

    Η πρόταση να επιβληθούν οι πωλήσεις των εσόδων από εξαγωγές συζητήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα, πριν η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώσει έκτακτη αύξηση των επιτοκίων , σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.  Δύο από αυτά ανέφεραν πως δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

    Η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 12% από 8,5% την Τρίτη, αφού η ισοτιμία ξεπέρασε για λίγο τα 100 ρούβλια προς 1 δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Οι αναγκαστικές πωλήσεις εσόδων από τις εξαγωγές, μαζί με άλλα μέτρα, όπως τα όρια στις τραπεζικές μεταφορές συναλλάγματος, συνέβαλαν στην αναχαίτιση της διολίσθησης του ρουβλίου μετά την έναρξη του πολέμου.

    Το ρούβλι ανατιμήθηκε μετά την ανακοίνωση της αύξησης του επιτοκίου πριν αντιστρέψει τα κέρδη και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος, με απώλειες περίπου 25%. Χωρίς πρόσθετα μέτρα όπως οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ή οι υποχρεωτικές πωλήσεις εσόδων από εξαγωγές μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ενισχυθεί το ρούβλι, σύμφωνα με τη Sofya Donets, οικονομολόγο της Renaissance Capital.

    Καθώς μεγάλο μέρος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας έχει ήδη παγώσει λόγω κυρώσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι απρόθυμοι να εισέλθουν στην αγορά συναλλάγματος με άμεσες παρεμβάσεις.

    «Οι αιτίες της πτώσης του ρουβλίου είναι εγχώριες και δεν έχουν να κάνουν με τα σοκ ενός λογαριασμού κεφαλαίου, τα οποία τα capital controls είναι τα καταλληλότερα για να αντιμετωπίσουν. Οι περιορισμοί κεφαλαίων θα βλάψουν επίσης τις νεοφυείς αλυσίδες εφοδιασμού που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις, ανέφερε ο Ρώσος οικονομολόγος, Alex Isakov.

    Τους τελευταίους μήνες οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν ήδη πουλήσει πάνω από το 80% των εσόδων τους στην αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας . Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Τράπεζα της Ρωσίας παρακολουθεί στενά τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος από τους εξαγωγείς και μόνο το 1% των συνολικών εσόδων παραμένει εκτός της χώρας.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Έκτακτη αύξηση επιτοκίων στο 12% μετά τη βουτιά για το ρούβλι

    Ντόναλντ Τραμπ: Οι ποινικές διώξεις φέρνουν άνθηση στις οικονομικές δωρέες για την προεκλογική του εκστρατεία

    Κίνα: Απροσδόκητη νέα μείωση επιτοκίων με φόντο την ασθμαίνουσα οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ