• Τράπεζες

    Sarunas Legeckas: Η Ν26 επαναπροσδιορίζει τον τραπεζικό τομέα για τον 21ο αιώνα

    • NewsRoom

    Ο κ. Sarunas Legeckas, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Αγορών της Ν26


    Με υπερσύγχρονη τεχνολογία και με δίκτυο χωρίς υποκαταστήματα, η Ν26 επαναπροσδιορίζει τον τραπεζικό τομέα για τον 21ο αιώνα.

    «Οι τραπεζικοί καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο υποφέρουν από μία απαρχαιωμένη και δύσχρηστη τραπεζική εμπειρία. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα διεθνές πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο κ. Sarunas Legeckas, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Αγορών της Ν26.

    Οι digital τράπεζες έχουν μπει στη ζωή μας και αναγκάζουν τους παραδοσιακούς παίκτες να τις ακολουθήσουν στο κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας.

    Το μεγάλο τους ατού είναι ότι κατάφεραν να κάνουν τη συνολική τραπεζική εμπειρία πιο ευέλικτη και κατάλληλη για smartphone.

    Η μεγαλύτερη από τις digital τράπεζες, η γερμανική Ν26 σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στην ελληνική αγορά το 2020, καθώς «βλέπει» ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για καλύτερα τραπεζικά προϊόντα από τους Έλληνες καταναλωτές.

    Απαντήσεις για το νέο «ψηφιακό» τραπεζικό τοπίο δίνει με συνέντευξη του στο mononews.gr ο κ. Sarunas Legeckas, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Αγορών της Ν26.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι τράπεζες πλέον θα μας εξυπηρετούν μέσα από το κινητό μας ή την οθόνη του υπολογιστή μας;

    -Οι καταναλωτικές ανάγκες έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο –από το offline στο online και το mobile. Οι καταναλωτές είναι συνηθησμένοι σε mobile υπηρεσίες όπως το Netflix, το Spotify και το Airbnb, οπότε γιατί να μην περιμένουν και από την τράπεζα τους να είναι το ίδιο ευέλικτη και απλή όταν μιλάμε για mobile εμπειρία πελατών;

    Για να ανοίξεις ένα λογαριασμό στην N26 δε χρειάζεται καθόλου χαρτί και μπορεί κάποιος να το κάνει απευθείας μέσω ενός smartphone μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πελάτες μας μπορούν να παρακολουθούν τα έξοδά τους σε πραγματικό χρόνο και να οργανώνουν τα οικονομικά τους με λίγες μόνο κινήσεις.

    Πιστεύουμε πως η N26 είναι πιο κοντά στους πελάτες της σε σχέση με τους παραδοσιακούς παίκτες, γιατί δίνουμε στον κόσμο περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά τους, κάνοντας τη συνολική τραπεζική εμπειρία πιο ευέλικτη και κατάλληλη για smartphone.

    Οι πελάτες μας ανοίγουν την εφαρμογή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διαμοιράσουν και να μεταφέρουν χρήματα απρόσκοπτα, ενώ η εφαρμογή τους επιτρέπει να παίρνουν γρηγορότερες αποφάσεις που αντανακλούν τις καθημερινές τους οικονομικές ανάγκες.

    Οι πελάτες μπορούν επίσης να έρθουν πολύ εύκολα σε επαφή μαζί μας, χρησιμοποιώντας digital κανάλια επικοινωνίας, όπως το chat μας, όπου κατά μέσο όρο απαντάμε εντός 30 δευτερολέπτων.

    Ουσιαστικά, η N26 απλοποιεί την υπηρεσία της τράπεζας, με έναν ευέλικτο λογαριασμό, ειδικά φτιαγμένο για τις ανάγκες της ψηφιακής γενιάς. Με την πλήρη τραπεζική μας άδεια, την υπερσύγχρονη τεχνολογία και το χωρίς-υποκαταστήματα δίκτυό μας, η Ν26 επαναπροσδιορίζει τον τραπεζικό τομέα για τον 21ο αιώνα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ν26 ετοιμάζει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά;

    -Η N26 πραγματοποίησε ένα soft launch στην Ελλάδα το 2017 και τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να μαζέψουμε πληροφορίες και να καταλάβουμε τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και το τραπεζικό πεδίο της χώρας.

    Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας στην Ελληνική αγορά το 2020, καθώς βλέπουμε αυξανόμενη ζήτηση για καλύτερα τραπεζικά προϊόντα από τους Έλληνες καταναλωτές.

    Το 2ο εξάμηνο του 2019, διορίστηκα ως General Manager of Developing European Markets, για να ηγηθώ της επέκτασης της N26 στην Ελλάδα με στόχο να προσφέρουμε μια βελτιωμένη τραπεζική εμπειρία στους Έλληνες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Και σε ποιους τομείς θα δραστηριοποιηθεί κυρίως η Ν26; δηλαδή προσέλκυση καταθέσεων, πιστωτικές κάρτες, μικρά δάνεια, πληρωμές;

    -Ως τράπεζα, η N26 θέλει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ο κόσμος μοιράζεται και χρησιμοποιεί τα χρήματα του, προσφέροντας τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξατομικεύσει κάποιος τα οικονομικά του και τελικά να χρησιμοποιεί την τράπεζα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

    Προσφέρουμε τους standard λογαριασμούς που είναι δωρεάν, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2019, λανσάραμε και τα premium προϊόντα της εταιρείας (N26 You και N26 Metal) στην Ελλάδα, που προσφέρουν επιπλέον οφέλη σχετικά με τα ταξίδια, τις προσφορές και την εξυπηρέτηση πελατών.

    Τα τραπεζικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες καταναλωτές είναι: ένας τρεχούμενος λογαριασμός (συμπεριλαμβάνεται η debit card), Peer-to-peer και διεθνείς μεταφορές χρημάτων, ασφάλεια, overdraft, credit, Spaces (και σύντομα το Shared Spaces) και το Apple Pay.

    Τα premium προϊόντα, N26 You και Metal προσφέρουν δωρεάν αναλήψεις χρημάτων σε όλον τον κόσμο, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να μη χρειάζεται να ανησυχούν για τις χρεώσεις των ATM όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

    Ερώτηση: Γιατί επιλέγει η Ν26 την Ελλάδα;

    -Ο στόχος της N26 είναι να δημιουργήσει την πρώτη διεθνή mobile τράπεζα που θα δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να ζουν και να χρησιμοποιούν την τράπεζα με τον δικό τους τρόπο. Οι τραπεζικοί καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο υποφέρουν από μία απαρχαιωμένη και δύσχρηστη τραπεζική εμπειρία. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα διεθνές πρόβλημα.

    Ειδικότερα οι Έλληνες καταναλωτές έχουν υποφέρει από τις παραδοσιακές τράπεζες. Η N26 είναι κάθετη στο να εξαναγκάζεις τον κόσμο να πληρώνει για βασικές υπηρεσίες. Η N26 γεννήθηκε με βασικό σκοπό να δημιουργήσει μια διαφανή, καινοτόμα και εξατομικευμένη τράπεζα ώστε καθένας μας να έχει πρόσβαση σε μια καλύτερη τραπεζική εμπειρία.

    Ερώτηση: Το μέλλον λοιπόν είναι ψηφιακό. Ωστόσο οι παραδοσιακές τράπεζες διέπονται από μία σειρά κανόνων και υπάρχουν δικλείδες σε θέματα ασφάλειας των συναλλαγών. Αυτήν την ασφάλεια που την κατοχυρώνει η Ν26;

    Η N26 είναι ηγέτης στο digital banking γιατί είμαστε μια fully licensed Γερμανική τράπεζα από το 2016 – πριν ακόμα λανσάρουμε στην Ελλάδα. Η πλήρης τραπεζική άδεια που αποκτήσαμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει πως η N26 συμμορφώνεται με τις ίδιες απαιτήσεις με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, όπως ρυθμιστικές, ασφαλείας και προστασίας του καταναλωτή.

    Η αποτροπή του οικονομικού εγκλήματος αποτελεί μια δοκιμασία που όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν, αφού η ασφάλεια δεν πρόκειται για ένα στατικό θέμα. Η N26 βελτιστοποιεί συνεχώς τις δικλείδες ασφαλείας της με συνέπεια, σε γραμμή με τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η N26 κατέχει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας μείωσης ρίσκου και πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους συναλλαγών. Όταν ανιχνεύονται ύποπτες συναλλαγές που υποδεικνύουν την ύπαρξη ξεπλύματος χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατών, ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα, η N26 ενημερώνει άμεσα το German Financial Transaction Investigation Unit (FIU). Επιπλέον έρευνες από αυτό το σημείο και έπειτα είναι υπό την ευθύνη των αρμόδιων αρχών επιβολής του νόμου.

    Με την ασφαλή τεχνολογία ως τη ραχοκοκαλιά της N26, ενδυναμώνουμε την τραπεζική εμπειρία που επιτρέπει στους καταναλωτές να γνωρίζουν περισσότερα και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην καθημερινή χρήση του λογαριασμού τους.

    Χάρη σε λειτουργίες όπως τα instant push notifications για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται στον λογαριασμό των πελατών και τη δυνατότητα να μπορούν να κλειδώσουν την κάρτα τους από μόνοι του άμεσα μέσω της εφαρμογής, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν άμεσα για κάποια ύποπτη ενέργεια στον λογαριασμό τους.

    Επιπλέον, η τριών-επιπέδων διαδικασία ασφαλείας προστατεύει τον τραπεζικό σας λογαριασμό της N26 και όλες σας τις συναλλαγές. Ο λογαριασμός σας μπορεί να συνδεθεί με μόνο ένα smartphone τη φορά, πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας με τον κωδικό σας ή το δαχτυλικό σας αποτύπωμα και πρέπει να επιβεβαιώσετε όλες σας τις συναλλαγές, online και offline, με το PIN σας.

    Ο βασικός μας στόχος είναι να παρέχουμε στους καταναλωτές μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία ενώ ταυτόχρονα συμμορφωνόμαστε και με όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

    Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα έγιναν έφοδοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες για θέματα προμηθειών και χρεώσεων. Η Ν26 πως τιμολογεί τις προσφερόμενες υπηρεσίες;

    -Η N26 σχεδιάστηκε για να είναι μια πελατοκεντρική και digital retail τράπεζα. Η διαφάνεια και η απλότητα είναι στο επίκεντρο των προσφερόμενων υπηρεσιών του προϊόντος

    Ερώτηση: Πότε ξεκίνησε και που δραστηριοποιείται σήμερα η Ν26;

    Η N26 ιδρύθηκε το 2013 σε μία περίοδο ψηφιοποίησης και εξατομίκευσης, όπου ο οικονομικός τομέας παρέμενε στην πλειοψηφία του θεσμικός και δυσλειτουργικός.

    Οι ιδρυτές μας, Valentin Stalf και Maximilian Tayenthal πίστεψαν πως με το λανσάρισμα της πρώτης πλήρως ψηφιακής τράπεζας, θα μπορούσαν να θέσουν νέα πρότυπα στον τραπεζικό τομέα, μετατρέποντας μία μπερδεμένη και βραδυκίνητη εμπειρία σε απλή και ψηφιακή.

    Με την απόκτηση τραπεζικής άδειας το 2016, γίναμε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τράπεζες στον κόσμο, με περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πελάτες σε 26 χώρες μέχρι το 2019.

    Τα κεντρικά γραφεία της N26 είναι στο Βερολίνο και απασχολούμε περισσότερους από 1300 εργαζόμενους από 75 διαφορετικές εθνικότητες σε 5 γραφεία σε όλο τον κόσμο, στη Βιέννη, στη Βαρκελώνη, στη Νέα Υόρκη και το Σάο Πάολο.



    ΣΧΟΛΙΑ