• Τράπεζες

    Σανίδα σωτηρίας για τα τραπεζικά έσοδα το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας


    Ως σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες θα λειτουργήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας με κρατική επιδότηση, που αναμένεται να διασώσει τα έσοδα των τραπεζών από το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων.

    Το πρόγραμμα που επιδοτεί έως και το 90% της μηνιαίας δόσης για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, αλλά και σημαντικό ποσοστό της δόσης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, θα λειτουργήσει ως τροφοδότης των εσόδων από τόκους για τις τράπεζες σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο κατά την οποία η κρίση θα δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών και των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται.

    Η επιδότηση των τόκων για εννέα μήνες έρχεται να «κουμπώσει» με το πρόγραμμα αναστολής δόσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες και τα οποία λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στα τέλη Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων όχι μόνο για το 2020, αλλά και το 2021. Αυτό γιατί η κρατική επιδότηση συνοδεύεται με την υποχρέωση για τη συνέχιση της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων από την πλευρά των δανειοληπτών που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστραφεί η κρατική επιδότηση.

    Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μπορούν να ενταχθούν συνολικά 5 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων -χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου ανακοίνωσε ότι το επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται έως και 1,4 δισ. ευρώ και οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει υπολογιστεί στο 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε δύο μόλις μέρες έναρξης της πλατφόρμας, εντάχθηκαν ήδη 7.931 δάνεια, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

    Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών «τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η σημαντικά διευρυμένη περίμετρος κάλυψης των δανειοληπτών που παρέχει το νέο πλαίσιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς και η απλή και φιλική για τον χρήστη διαδικασία υποβολής της αίτησης, χωρίς να απαιτείται κανένα απολύτως δικαιολογητικό, επιτυγχάνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

    Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Συγκεκριμένα η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των δανειοληπτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο.

    Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά διαμορφώνεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 70%. Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή για το 1ο τρίμηνο.

    Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά διαμορφώνεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%. Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά μειώνεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 30%.

    Βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση της οφειλής και η συνέπεια στην αποπληρωμή για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστραφεί η κρατική επιδότηση.



    ΣΧΟΛΙΑ