• Τράπεζες

    Αίτημα για ένταξη στην Ηρακλή υποβάλλει την προσεχή εβδομάδα η διοίκηση της Πειραιώς – Στα τέλη Νοεμβρίου ο μετασχηματισμός του ομίλου

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Στην επιτάχυνση του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου στοχεύει η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, δρομολογώντας την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας έως τα τέλη Νοεμβρίου.

    Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές για τα αποτελέσματα του 6μήνου, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου, το hive down έχει λάβει ήδη την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Πειραιώς και ο μετασχηματισμός σε μια «καθαρή» τράπεζα θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του έτους και συγκεκριμένα στα τέλη Νοεμβρίου.

    Με παράλληλες διαδικασίες δρομολογείται η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων, Vega και Phoenix και η δημιουργία των τεσσάρων SPV στα οποία θα μεταφερθούν δάνεια 7 δις ευρώ. Αναφορικά με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων (χαρτοφυλάκιο Phoenix 2 δισ. ευρώ), η προκαταρκτική αξιολόγηση από οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας το ύψος των senior ομολογιών, ενώ αντίστοιχα για τη συναλλαγή Vega των 5 δισ. ευρώ το επιχειρηματικό σχέδιο και το στάδιο προκαταρκτικής αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Οι δύο τιτλοποιήσεις αναμένεται να ενταχθούν στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής και το σχετικό αίτημα για το Phoenix θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες , ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία πώλησης δύο ακόμη χαρτοφυλακίων, του Iris (αξίας 600 εκατ. ευρώ) για το οποίο η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές και του Tirinity (αξίας 300 εκατ. ευρώ).

    Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 6μήνου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 23,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2020 από 24,5 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 45%. Οι συνολικές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν χαμηλότερες σε τριμηνιαία βάση στο β’ 3μηνο του 2020, ενώ o ρυθμός των εξυγιασμένων και αναδιαρθρωμένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμεινε αμετάβλητος.

    Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε στήριξη στους πελάτες της, χορηγώντας νέα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση πιστώσεων. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε στο «Εγγυοδοτικό Ταμείο για το Covid-19», στοχεύοντας στην ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, παρέχοντας δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ», παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, η Τράπεζα έχει προετοιμαστεί για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Δάνεια ενήμερων πελατών ύψους 4 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναστολής καταβολής οφειλών. Η ζήτηση για αναστολή καταβολής οφειλών σταδιακά περιορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις εναλλακτικές δυνατότητες που διατίθενται μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης.



    ΣΧΟΛΙΑ