• Τράπεζες

    Σανίδα σωτηρίας από την Κυβέρνηση για τα στεγαστικά δάνεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) - Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) - Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)

    Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας) – Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (CEO Eurobank) – Βασίλης Ψάλτης (CEO Alpha Bank)


    Το πρόγραμμα της κυβέρνησης «σπίτι μου» είναι αυτό που θα κρατήσει ζωντανή φέτος τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

    Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, καθώς ο τομέας της λιανικής τραπεζικής εμφανίζει κάμψη στα αιτήματα για δανειοδότηση.

    Αν και οι τραπεζίτες πίστευαν πως το 2023 θα ήταν μία «χρυσή» χρονιά στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά –για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια- και τις μικρές επιχειρήσεις, αναθεωρούν και είναι πιο συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους. Από τους τελευταίους μήνες του 2022 είναι εμφανής η μείωση στα αιτήματα που δέχονται για χορήγηση νέων δανείων καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, τα επιτόκια που ακολουθούν ανοδική πορεία, το αυξημένο κόστος για την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών, αποτρέπουν τα νοικοκυριά από τον τραπεζικό δανεισμό.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους το 2023 οι νέες χορηγήσεις για στεγαστικά δάνεια θα διαμορφωθούν στα 1,2 με 1,4 δισ. ευρώ, καθώς το πρόγραμμα «σπίτι μου» που προσφέρει  χαμηλότοκα δάνεια σε νέους προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, θα ενισχύσει τη ζήτηση. Επίσης υπάρχει ζήτηση από κατοίκους του εξωτερικού να δανειοδοτηθούν για να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα.

    Όπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη τα αιτήματα που δέχονται για στεγαστικά δάνεια είναι μειωμένα, μάλιστα το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι η πτώση ήταν  τουλάχιστον 10%.

    Ωστόσο  σημειώνουν πως οι εκταμιεύσεις του 2022 εμφάνισαν άνοδο 19% σε σχέση με το 2021. Μέχρι και το Νοέμβριο οι εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια ήταν 1,06 δις ευρώ  και θα προσεγγίσουν το 1,1 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2022. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για εκταμιεύσεις ύψους 1,25 δις ευρώ. Οι εκταμιεύσεις για καταναλωτικά δάνεια θα πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ (αντί 1,2 δισ. ευρώ) και ανάλογη είναι η πρόβλεψη για φέτος.

    Καλύτερα από το αναμενόμενο πήγαν το 2022 οι εκταμιεύσεις για μικρά επιχειρηματικά δάνεια, στο 1,6 δις ευρώ. Για το 2023 ο συγκεκριμένος τομέας διατηρεί τη δυναμική του και οι προβλέψεις θέλουν τις εκταμιεύσεις φέτος να προσεγγίζουν τα 1,8 με 2 δις ευρώ.

    Στην κάμψη της ζήτησης για δάνεια από τα νοικοκυριά έχει αναφερθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση, σημειωνοντας πως και οι τράπεζες θα είναι περισσότερο συγκρατημένες στη χορήγηση δανείων επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.  Ενώ τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν  το κόστος χρηματοδότησης που αντλούν οι τράπεζες και επομένως την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν τους δανειολήπτες με ευνοϊκούς όρους. Και ακόμα σημειώνει πως «η αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο».

    Διαβάστε επίσης

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δημοσιοποιείται μέσα στην εβδομάδα η πολιτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Όλες οι λεπτομέρειες και το παρασκήνιο

    Παγκρήτια: Και επίσημα παύση στη διαδικασία συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων



    ΣΧΟΛΙΑ