• Τράπεζες

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δημοσιοποιείται μέσα στην εβδομάδα η πολιτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ – Όλες οι λεπτομέρειες και το παρασκήνιο

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΧΣ

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΧΣ


    Αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για την πολιτική αποεπένδυσης που θα ακολουθήσει το Ταμείο, και η D-Day για την έξοδο του από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι η επομένη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.

    Η ανακοίνωση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες,  θα γίνει το αργότερο εως την Παρασκευή.

    Το πιθανότερο είναι η διαδικασία αποεπένδυσης να ξεκινήσει από την Τράπεζα Πειραιώς υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ από το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, το οποίο έχει υποβάλλει συγκεκριμένη προσφορά, στο 1,34 ευρώ ανά μετοχή.

    Επίσης τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει να ανακοινώσει τον Σύμβουλο Διάθεσης, ο οποίος μαζί με τον Σύμβουλο Αποεπένδυσης θα χαράξουν τη στρατηγική εξόδου του Ταμείου από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.

    Η επιλογή θα γίνει από τη λίστα στην οποία έχει καταλήξει το ΤΧΣ και στην οποία περιλαμβάνονται τρία μεγάλα ονόματα, και συγκεκριμένα της JP Morgan, της Goldman Sachs και της Bank of America. Σημειώνεται ότι ως Σύμβουλος Αποεπένδυσης έχει ήδη επιλεγεί η Rothschild.

    Ολες οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μολις ανακοινωθουν τα ετήσια αποτελέσματα των τραπεζών.

    Η συμμετοχή του Ταμείου ανέρχεται στο 40% στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ, στο 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, στο 9% στην Alpha Bank και μόλις στο 1,4% στη Eurobank.

    Η διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ από τις τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, τη βάση της στρατηγικής αποεπένδυσης σύμφωνα με την έκθεση της συμβούλου Rothschild.

    Και σε κάθε περίπτωση –παρά το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές- η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της που είναι η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, οι οποίες χαράζουν νέα πορεία, απαλλαγμένες και από το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων.

    Το ΤΧΣ μόλις υπάρξει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας στην αγορά, που θα είναι σύννομο με τις απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα εξετάσει τις προσφορές που έχει δεχθεί, αλλά και αυτές που θα αναζητήσει μέσα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

    Βέβαια για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να έχει και την επίσημη επιβεβαίωση από ανεξάρτητο σύμβουλο ότι η τιμή διάθεσης είναι δίκαιη (fairness opinion), αφού η τιμή στο ταμπλό δεν είναι η βάση καθορισμού της τιμής διάθεσης που θα πουλήσει το Ταμείο. Η διαδικασία θα είναι πλειοδοτική. Δηλαδή το ΤΧΣ θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και θα καλέσει τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές.

    Η αγορά αναμένει ότι η διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ να ξεκινήσει από την Πειραιώς, καθώς υπάρχει κατατεθειμένη προσφορά από το ιταλικό επενδυτικό κεφάλαιο ΙΟΝ Group, το οποίο σύμφωνα με την επιστολή ενδιαφέροντος του, προσφέρει 452,4 εκατ. ευρώ (1,34 ευρώ ανά μετοχή), για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών (27%) που διαθέτει το Ταμείο στην Πειραιώς. Ωστόσο, μόλις ανοίξει η διαδικασία, το ΙΟΝ θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και την προσφορά του.

    Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η οποία αποτελεί και το μεγάλο asset του Ταμείου, με τη συμμετοχή του να ανέρχεται στο 40,4%.

    Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) εξεφρασε ενα προφορικό ενδιαφέρουν να αποκτήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας.

    Αν και οι Άραβες έχουν εκδηλώσει (στα λόγια) ενδιαφέρον, δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά,.

    Άρα απλά οι άραβες δεν υπάρχουν για την Εθνική…

    Πιο απλή φαίνεται πως θα είναι η διαδικασία εξόδου του Ταμείου από την Alpha Bank, στην οποία το ΤΧΣ κατέχει το 9%, καθώς το ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη της Reggeborgh και του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ Χένρι Χόλτερμαν φαίνεται να είναι ουσιαστικό για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο.

    Ο νόμος 4941/2022 προβλέπει ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο.

    Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

    To Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου συντάσσει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής του Ταμείου σε αυτό.

    Η στρατηγική αποεπένδυσης τηρεί τις αρχές του ανταγωνισμού και διέπεται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, από τις ακόλουθες αρχές:

    -την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος,

    -τις συνθήκες της αγοράς, τις μακροοικονομικές συνθήκες, και τις συνθήκες που διέπουν τον κλάδο των πιστωτικών ιδρυμάτων,

    -τις ευλόγως αναμενόμενες συνέπειες της στρατηγικής αποεπένδυσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αγορά και την ευρύτερη οικονομία της χώρας,

    – την ανάγκη επιστροφής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα σε καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση.

    -την ανάγκη διάθεσης σε εύλογο και έγκαιρο χρονικό διάστημα,

    Παράλληλα η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει προβλέψεις για:

    -τις ενδεδειγμένες ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές,

    -τις απαιτήσεις διαφάνειας και συμμόρφωσης με την νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, και τις πιθανές μεθοδολογίες διάθεσης.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Οι επενδύσεις μοχλός οικονομικής ανάκαμψης για τα επόμενα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ