• Τράπεζες

    Προστατευμένοι οι Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων μπροστά στη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Στην 7η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ προχωρά σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως  10 μήνες μετά την έναρξη του ανοδικού κύκλου οι Ελληνες δανειολήπτες με ενήμερα στεγαστικά δάνεια είναι απολύτως προστατευμένοι.

    Με πρωτοβουλία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης οι ελληνικές τράπεζες έχουν «παγώσει» για 12 μήνες όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς στεγαστικών δανείων, επιβραβεύοντας έτσι τους συνεπείς δανειολήπτες τους.

    Το «κλείδωμα» των επιτοκίων έγινε στις τιμές της 31ης Μαρτίου και μάλιστα με   bonus επιπλέον μείωση 0,2%.

    Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες που έχουν ενήμερα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με εξασφάλιση σε κατοικία, θα πληρώνουν σταθερό επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

    Το  euribor 1 μήνα  θα είναι  σταθερό στο 2,7% -να σημειωθεί ότι στις 2 Μαΐου η τιμή του ήταν 3,093%-,  το euribor 3 μηνών στο 2,85% (στις 2 Μαΐου είχε ανέβει στο 3,274%) και το κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ στο 3,3%.

    Το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 3,5% και αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών,  να αυξηθεί κατά 0,25% στο 3,75%, ωστόσο τα «γεράκια» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένουν σε άνοδο κατά 0,50%.

    Το «πάγωμα» των επιτοκίων ήταν λίγο πολύ μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις είχαν περιορίσει τη ζήτηση για νέα δάνεια ιδίως από τα νοικοκυριά. Ενώ δανειολήπτες με πλεονάζουσα ρευστότητα  –κυρίως επιχειρηματικών δανείων- έχουν προχωρήσει από την αρχή του έτους στην αποπληρωμή τους.

    Στο θέμα αναφέρθηκε  ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας πως:

     Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν καταρχάς πως η ζήτηση για δάνεια περιορίζεται και αυτό που είδαμε στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ότι πολλοί από τους πελάτες μας χρησιμοποιούν πλεονάζουσα ρευστότητα για να αποπληρώσουν δάνεια. Ως εκ τούτου η αίσθηση μου είναι πως στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα παρουσιάσουμε αρνητική μεταβολή στα δάνεια, παρά το ότι τόσο το 2021 όσο και το 2022 ήταν χρονιές πιστωτικής επέκτασης.  Ωστόσο δεν εκτιμώ πως έχουμε credit crunch (πιστωτική κρίση) και πιστεύω πως στα επόμενα τρίμηνα κατά τη διάρκεια του έτους θα δούμε πιστωτική επέκταση αλλά σίγουρα η πιστωτική επέκταση του 2023 θα είναι χαμηλότερη από το 2022.

    Αυτό  το «πάγωμα» επιτοκίων αφορά περί τις τις 500 χιλιάδες δάνεια στεγαστικά,  επισκευαστικά, καταναλωτικά, που έχουν εξασφάλιση ακίνητο,  ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

    Δεν αφορά νέα στεγαστικά δάνεια ούτε επιχειρηματικά δάνεια.

    Οι παράμετροι για να ενταχθεί αυτομάτως ένα δάνειο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι εξής: Να έχει εκταμιευθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Να μην  παρουσιάζει καθυστέρηση οφειλής στις 28 Απριλίου 2023. Και θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

    Διαβάστε επίσης

    Β. Ψάλτης – Alpha Bank: Συνεχίζουμε στον δρόμο της πολιτιστικής προσφοράς, με αίσθημα ευθύνης στις αξίες που μάς εμφύσησε ο Γιάννης Κωστόπουλος

    Eurobank Equities: Τι θα ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο

    JP Morgan: Δύο γυναίκες στο τιμόνι της First Republic – H οντισιόν για την ηγεσία, η ελίτ πελατεία και οι λάθος επιλογές



    ΣΧΟΛΙΑ