Τράπεζες

Β. Ψάλτης – Alpha Bank: Συνεχίζουμε στον δρόμο της πολιτιστικής προσφοράς, με αίσθημα ευθύνης στις αξίες που μάς εμφύσησε ο Γιάννης Κωστόπουλος

Πηγή φωτογραφίας:Alpha Bank

Πηγή φωτογραφίας:Alpha Bank


Πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, της τέχνης, της οικονομίας και της πολιτικής, πελάτες και στελέχη της τράπεζας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης για τα 50 χρόνια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, με τίτλο «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ».

Τους καλεσμένους, υποδέχτηκαν στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα ο CEO του ομίλου Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, κυρία Fleurette Καραδόντη και η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η δρ Ute Wartenberg Kagan, πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Συμβουλίου και Επιστημονική Επιμελήτρια της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας.

Β. Ψάλτης: «Μία από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως με περισσότερα από 11.000 αρχαία νομίσματα»

Στις αξίες που εμφύσησε ο Γιάννης Κωστόπουλος στα στελέχη της Alpha Bank για τη διάσωση και την ανάδειξη της ιστορίας των νομισμάτων, αλλά και στη δέσμευση της σημερινής διοίκησης της τράπεζας να συνεχίσει το όραμα του «αείμνηστου ηγέτη της τράπεζας και ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της χώρας μας», αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Ψάλτης:

«Όταν ο Γιάννης Κωστόπουλος ξεκίνησε τη συλλογή αυτή είχε ήδη οραματιστεί την πορεία της, με γνώμονα κυρίως τη διάσωση και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου. Χάρη στη δική του έμπνευση και φροντίδα, η μικρή αρχικά ιδιωτική συλλογή εξελίχθηκε, μέσα από την απόκτηση και τον επαναπατρισμό αρχαίων νομισμάτων, σε αυτό που είναι σήμερα: μία από τις σημαντικότερες νομισματικές συλλογές στον κόσμο, με 11.000 αρχαία νομίσματα». Στην ομιλία του ο κ. Ψάλτης, ανέφερε ότι ο ίδιος ο Γιάννης Κωστόπουλος είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει την έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες, ήδη από το 2015.

«Οραματιζόταν τη συμπλήρωση μισού αιώνα της συλλογής, κρατούσε σημειώσεις στις σημαντικές χρονολογίες και σε κάθε ευκαιρία είχε να αφηγηθεί μία ενδιαφέρουσα σχετική ιστορία. Η έκθεση αυτή υλοποιείται από εμάς με βαθύ αίσθημα ευθύνης στις αξίες που ο μάς εμφύσησε Γιάννης Κωστόπουλος».

«Σε αυτό τον δρόμο της πολιτιστικής προσφοράς συνεχίζουμε την προσπάθεια εμπλουτισμού της συλλογής μας» ανέφερε ο CEO του ομίλου της Alpha Bank, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η τράπεζα, στηρίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στα πολιτιστικά δρώμενα, διασφάλισε η έκθεση να είναι προσβάσιμη και σε άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικές δυσκολίες. Ο κ. Ψάλτης ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο, την πρόεδρο και τα στελέχη του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή για την αγαστή συνεργασία, καθώς επίσης και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αρωγή τους.

Fleurette Καραδόντη: «Η Alpha Bank διακρίνεται για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την τέχνη»

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος κυρία Fleurette Καραδόντη, από την πλευρά της, σημείωσε: «Είναι μεγάλη χαρά για το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή η συνεργασία με την Alpha Bank, μια τράπεζα που πέρα από το έργο της ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διακρίνεται για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την τέχνη. Η έκθεση ‘Η Αλλη Οψη του Νομίσματος’ γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων της Νομισματικής Συλλογής και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον πολλαπλό ρόλο των αρχαίων νομισμάτων και να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία της συλλογής».

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Καραδόντη ευχαρίστησε τη διοίκηση της τράπεζας για τις δράσεις που αναλαμβάνει με στόχο την προσβασιμότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η έκθεση είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικές αναπηρίες, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς στόχος του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή είναι η τέχνη να είναι προσβάσιμη σε όλους. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προώθηση της συμπερίληψης και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την τράπεζα για την στήριξη που μας παρέχει σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα για ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ίδια στον Γιάννη Κωστόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Ελλάδας, πρωτοπόρο και γνωστό για το όραμά του», για να συμπληρώσει πως «δεν ήταν όμως μόνο μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον τραπεζικό χώρο στην Ελλάδα. Ήταν και ένας μεγάλος λάτρης των τεχνών, ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με τέχνη και την στήριζε διαχρονικά».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Συμβουλίου και Επιστημονικής Επιμελήτριας της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας, δρ Ute Wartenberg Kagan, αναφέρθηκε στη σημαντική επιρροή που έχει αποκτήσει η Νομισματική Συλλογή της τράπεζας, σημειώνοντας πως «οι καινοτόμες εκθέσεις της συλλογής, οι υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών εκδόσεις και η ενημέρωση που παρέχει στο κοινό αναδεικνύουν το ελληνικό νόμισμα στην καλύτερη εκδοχή του».

Ειδική αναφορά έκανε στους επιμελητές της συλλογής, τον αείμνηστο Τάσο Τζαμαλή και τη σημερινή επιμελήτρια της συλλογής, δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, οι οποίοι όπως είπε «υποδέχθηκαν τους νομισματολόγους από όλο τον κόσμο με επιστημονική εξειδίκευση και – πάντα – με θερμή υποδοχή», συμπληρώνοντας πως «για μια τράπεζα ή μια ιδιωτική συλλογή, ένας τέτοιος επαγγελματισμός είναι σπάνιος».

Κατά την ομιλία της, η Dr. Wartenberg Kagan περιέγραψε την εμπειρία της όταν συνάντησε τον Γιάννη Κωστόπουλο, όταν ήταν νεαρή επιμελήτρια στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέροντας πως εντυπωσιάστηκε «από τη νομισματική του πείρα και το πάθος του για την επιστήμη. Η υποστήριξή του στη νομισματική επιστήμη ήταν πάντα πολύ ισχυρή, όπως δείχνει η ιδιότητά του ως μέλους της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας στην οποία εντάχθηκε το 1973». «’Ατομα όπως ο Γιάννης Κωστόπουλος εμπλουτίζουν τον τομέα μας και τη ζωή μας πέρα από κάθε μέτρο», κατέληξε.

Στη δυναμική παρουσία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank στο παγκόσμιο νομισματικό γίγνεσθαι και στο όραμα του Γιάννη Κωστόπουλου να διατεθεί η συλλογή «όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό, στους μη ειδικούς και στα νέα παιδιά» αναφέρθηκε από την πλευρά της δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής.

«Η Νομισματική Συλλογή αποτελεί ένα κομμάτι της Ελλάδας, όπως το οραματίστηκε, ήδη από το 1972, ο Γιάννης Κωστόπουλος. Η αγάπη του για το νόμισμα και η αγωνία του για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εξελίχθηκαν σε πάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό το πάθος συνεχίζει σήμερα η διοίκηση της τράπεζας, όπως σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η σημερινή διοίκηση της τράπεζας, όχι μόνο συνεχίζει τον εμπλουτισμό της Συλλογής, αλλά βάζει και νέους στόχους. Και ένας από αυτούς είναι η διάθεσή της στο σύνολο της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς».

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή και δημιουργού της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Γιάννη Σ. Κωστόπουλου και θα διαρκέσει από τις 3 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Νομισματική Συλλογή Alpha Bank: Έκθεση ωδή στη μεγάλη εφεύρεση του νομίσματοςΣΧΟΛΙΑ