• Τράπεζες

    ΕΚΤ: Έκπληξη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό-Πώς θα επηρεάσουν την αύξηση επιτοκίων

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία «βυθίζει» το ευρώ

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε μία μικρότερη κίνηση των 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ συγκλίνουν αναλυτές και επενδυτές, ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

    Αν και ο γενικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Απρίλιο στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο, ο υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητες τιμές προϊόντων, υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες στο 5,6% από 5,7% τον Μάρτιο.

    Πρόκειται για τον δείκτη που είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της ΕΚΤ, τους προηγούμενους μήνες, καθώς παρά την αύξηση κατά 350 μονάδες βάσης στα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022, ο υποκείμενος πληθωρισμός όχι μόνο παρέμενε επίμονος αλλά κατέγραψε και αύξηση.

    Η επόμενη κίνηση

    Η υποχώρηση του υποκείμενου πληθωρισμού έδωσε μια ανάσα στους ευρωπαίους αξιωματούχους για την επόμενη κίνησή τους σχετικά με τα επιτόκια.

    Εντός του διοικητικού συμβουλίου υπάρχει διχασμός σχετικά με το πόσο επιθετική θα έπρεπε να είναι η επόμενη κίνηση. Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έχει υποστηρίξει μια μικρότερη κίνηση από αυτή του Μαρτίου, ενώ αντίθετα η Ιζαμπέλ Σνάμπελ έχει ξεκαθαρίσει ότι μία κίνηση 50 μονάδων βάσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό στις ευρωπαϊκές τράπεζες όπου κατεγράφη αυστηροποίηση  ως προς τις προϋποθέσεις για πρόσβαση στον δανεισμό, ακόμα και στις περιπτώσεις που η ζήτηση ήταν πολύ μικρή, επαναφέρουν τα σενάρια για νέα αύξηση κατά 0,25 μονάδες βάσης, στο πρότυπο της Fed, η οποία θα ανακοινώσει μια ημέρα νωρίτερα την απόφασή της.

    Το ευρώ έπεσε κάτω από το 1,10 δολάρια ύστερα την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, καθώς οι αγορές ενισχύουν τα στοιχήματα για μικρή κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ.

    Πότε λήγει ο κύκλος σύσφιξης

    Με την οικονομία της ευρωζώνης και τις ευρωαγορές να έχουν αποδειχτεί αρκετά ανθεκτικές στις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για το τέλος της νομισματικής σύσφιξης.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics αυτό έρχεται σύντομα, όμως μέχρι τότε η ΕΚΤ θα έχει προλάβει να αυξήσει τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης ακόμα τα επιτόκια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

    Ειδικότερα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν τρεις μικρότερες κινήσεις από αυτές που μας έχει συνηθίσει η ΕΚΤ μέχρι στιγμής, τον Μάιο, Ιούνιο και πολύ πιθανόν και τον Ιούλιο.

    Η τρίτη κίνηση πριν η ΕΚΤ κάνει μια παύση και διατηρήσει τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα σε αυτό το επίπεδο, έχει διχάσει τους αναλυτές, με κάποιους να θεωρούν ότι θα αναγκαστούν οι ευρωπαίοι τραπεζίτες να προχωρήσουν σε αυτή εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος θα παραμείνει επίμονος.

    Σε περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις, το επιτόκιο, το οποίο τώρα είναι στο 3,5% θα εκτοξευτεί στο 4,25%.

    Πάντως, πολλοί βλέπουν το τέλος να βρίσκεται κοντά δεδομένου ότι αναλυτές και αγορές ποντάρουν ότι ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ θα δώσει το σήμα για μία παύση στα επιτόκια, ύστερα από μία τελευταία κίνηση την Τετάρτη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ: Η ΕΚΤ και η BOE θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ