• Τράπεζες

    Πράσινο φως από την ΕΕ στα σχέδια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

    • Ευγενία Τζώρτζη
    εθνικη ασφαλιστικη

    Εθνική Ασφαλιστική


    Το πράσινο φως για διετή διορία στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Εθνική Τράπεζα. Με την ίδια απόφαση η ΕΕ εγκρίνει το αίτημα της ΕΤΕ να διατηρήσει τη συμμετοχή της στη Stopanska Banka.

    Όπως έχει αποκαλύψει το mononews.gr, η διοίκηση της ΕΤΕ ξεκίνησε προδιαγωνιστική διαδικασία για τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του χρόνου, αλλά η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ευελιξία στη διοίκηση της ΕΤΕ για τη μετάθεση της πώλησης έως και το 2020.

    Αναλυτικά η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική στήριξη υπέρ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), την οποία ενέκρινε η Επιτροπή το 2014 και το 2015, παραμένει συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, βάσει νέου πακέτου δεσμεύσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές.

    Από το 2015, η ΕΤΕ έχει εφαρμόσει με επιτυχία σημαντικό εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων της και έχει πωλήσει σημαντικό μέρος των μη βασικών στοιχείων του ενεργητικού της εκτός Ελλάδος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της απόφασης της Επιτροπής του 2015. Παράλληλα, η ΕΤΕ δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ορισμένες άλλες δεσμεύσεις, ειδικότερα να εκποιήσει τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες και ορισμένα άλλα μη βασικά στοιχεία του ενεργητικού της εκτός Ελλάδος.

    Στις 10 Απριλίου 2019, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν στην Επιτροπή νέο πακέτο δεσμεύσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται αλλαγές και αναθεωρημένες προθεσμίες όσον αφορά τα στοιχεία ενεργητικού τα οποία πρέπει να πωλήσει η ΕΤΕ, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόσθετες δεσμεύσεις αναδιάρθρωσης και παράταση των βασικών υφιστάμενων δεσμεύσεων. Η Επιτροπή μπορεί να δεχθεί τροποποιήσεις στις υφιστάμενες δεσμεύσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, εάν οι νέες δεσμεύσεις είναι ισοδύναμες με τις αρχικές.

    Στην αξιολόγησή της, η Επιτροπή έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι προσπάθειες εκποίησης στοιχείων ενεργητικού της ΕΤΕ και το γεγονός ότι η βιωσιμότητα της ΕΤΕ επηρεάζεται σε μέτριο μόνο βαθμό από την καθυστέρηση της πώλησης ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού. Βάσει των ανωτέρω, και με βάση τα αντισταθμιστικά μέτρα για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων της ΕΤΕ, καθώς και την προτεινόμενη παράταση του μεγαλύτερου μέρους των βασικών υφιστάμενων δεσμεύσεων, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προτεινόμενες δεσμεύσεις μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμες με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η Τράπεζα στο πλαίσιο της απόφασης του 2015. Ως εκ τούτου, ενέκρινε το νέο πακέτο δεσμεύσεων της Ελλάδας βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ