• Real Estate

    «Πωλητήριο» σε ακίνητα – φιλέτα αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων βάζει η Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 33 εκατομμυρίων ευρώ σε επενδυτή συμφώνησε η Eurobank.

    Η τράπεζα έλαβε την προσφορά τον Ιούλιο και όπως αναφέρεται στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, αποεπένδυσε με ζημιά 5 εκατομμυρίων από το συγκεκριμένο portfolio, καθώς η εύλογη αξία, σύμφωνα με την προσφερόμενη τιμή, ήταν χαμηλότερη της λογιστικής αξίας των ακινήτων.

    Συνολικά, τα ακίνητα που έχει αποφασίσει να μεταβιβάσει η τράπεζα έχουν αξία σχεδόν 42 εκατομμυρίων, αφού στο τέλος του Σεπτεμβρίου είχε ταξινομήσει σταδιακά ως κατεχόμενα προς πώληση συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ακινήτων συνολικής υπολειπόμενης λογιστικής αξίας 9 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για κινήσεις που κάνει η τράπεζα προκειμένου να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο real estate, από το οποίο έχει βάλει στόχο να λαμβάνει ενοίκια 100 εκατομμυρίων το χρόνο.

    Έως τον Σεπτέμβριο, πάντως, η Eurobank είχε λάβει ενοίκια 66 εκατομμυρίων από τη μίσθωση των κτιρίων της.

    Οι επενδύσεις της Eurobank σε ακίνητα ήταν κατά τη διάρκεια εννεαμήνου μειωμένες κατά 59 εκατομμύρια, λόγω των πωλήσεων των θυγατρικών IMO Property Investments Sofia και Retail Development, που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους ακίνητα στη Βουλγαρία.

    Ωστόσο φαίνεται ότι επενδύει επιλεκτικά σε κτίρια που παράγουν έσοδα, όπως το Αθήναιον Μέλαθρον των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη, όπου στεγάζονταν παλιότερα τα γραφεία της Barclays και αργότερα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ακίνητο αποκτήθηκε έναντι 50,8 εκατομμυρίων ευρώ για να στεγάσει υπηρεσίες της τράπεζας.

    Η μετακόμιση στο εμπορικό τρίγωνο

    Στο εμπορικό τρίγωνο η Eurobank έχει αποκτήσει επίσης το ακίνητο της Groupama που φιλοξενούσε την έδρα της Φοίνιξ Ασφαλιστικής, όπου μετακόμισαν τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας. Μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στο Μέγαρο Μποδοσάκη στο Ζάππειο, από τα οποία η Eurobank αποχωρεί, αφού το Ίδρυμα Μποδοσάκη προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμίσθωση σε νέο χρήστη.

    Η Σταδίου γίνεται… hub για την τράπεζα, αφότου εγκαταλείφθηκε – κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους – το σχέδιο για την αγορά πύργου γραφείων στο Ελληνικό, μία επένδυση που θα κόστιζε 140 εκατομμύρια. Σημειωτέον πως στη θέση αυτού του ουρανοξύστη στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου θα αναπτυχθεί πύργος μεικτών χρήσεων – γραφείων και διαμερισμάτων.

    Γραφεία της διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής στεγάζονται στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, στο συγκρότημα γραφείων ιδιοκτησίας της τράπεζας, που πήρε τη θέση του καπνεργοστασίου Παπαστράτου.

    Στον ισολογισμό της τράπεζας θα περάσουν το 2023 κι άλλα ακίνητα δυνάμει της συγχώνευσης με θυγατρικές όπως η Στάνταρτ Κτηματική και η Cloud Hellas,που διαθέτουν συγκρότημα γραφείων στο επιχειρηματικό κέντρο Πύρνα, επί της Ανδρέα Μεταξά στην Κηφισιά, συνολικής επιφάνειας 25.180 και χαρτοφυλάκιο τεσσάρων ακίνητων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 65.292 τ.μ., αντίστοιχα.

    Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας απαρτίζεται από 252 ακίνητα αξίας 1,32 δισεκατομμυρίων ευρώ και επιφάνειας 951.407 τ.μ.. Τα ετησιοποιημένα έσοδα που λαμβάνει από την εκμετάλλευσή τους ανέρχονται σε 91 εκατομμύρια – πολύ κοντά στο στόχο των 100 εκατ. που έχει θέσει η διοίκηση Καραβία – και η απόδοσή τους φτάνει στο 7,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ