• Τράπεζες

    Πώληση χαρτοφυλακίων ακινήτων από τη Eurobank

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Η Eurobank, στο πλαίσιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων που βρίσκονται υπό την κυριότητά της, προχώρησε σε συμφωνία με την Brook Lane για την πώληση των δύο χαρτοφυλακίων ακινήτων (project Opus και Resi).

    «Ήδη η Eurobank και εταιρεία του ομίλου της Brook Lane υπέγραψαν αρχικές συμφωνίες και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020.

    Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά χαρτοφυλάκια που θα περιλαμβάνουν περίπου 370 ακίνητα συνολικής αξίας 84 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, η Τράπεζα έχει δρομολογήσει τη διαδικασία πώλησης σε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ενός ακόμα χαρτοφυλακίου (project Star) της Eurobank που περιλαμβάνει περίπου 640 ακίνητα μικρής αξίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.

    Οι συμφωνίες αυτές οι οποίες επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ακινήτων, εντάσσονται στη στρατηγική της Τράπεζας για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητά της, στοχεύοντας στη μείωση του αριθμού των ακινήτων και την αποτελεσματική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται στην αγορά.

    Tο πακέτο Star περιλαμβάνει «residential» ακίνητα, δηλαδή κατοικίες, οικόπεδα κ.ά. και η λογιστική αξία τους ανέρχεται σε 23-24 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην επαρχία, ακολουθεί η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η νησιωτική Ελλάδα.

    Το «μικρότερο» σε τεμάχια αλλά μεγαλύτερης αξίας πακέτο, υπό τον τίτλο «Opus», αφορά σε εμπορικά ακίνητα (βιομηχανικά, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.ά.).  Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

    Η Brook Lane είχε συμφωνήσει στις αρχές του έτους με την Αlpha Βank, ώστε να αποκτήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων που κατείχε στο παρελθόν ο όμιλος Βωβού, έναντι περίπου 95 εκατ. ευρώ.

    Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονταν το συγκρότημα που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τη Vodafone στο Χαλάνδρι, κτίριο γραφείων στην Κηφισίας που έχει μισθώσει η Samsung καθώς και κτίριο γραφείων στη Μιχαλακοπούλου, μισθωμένο στην ασφαλιστική εταιρεία AXA.

    Όπως είχε αναφέρει το mononews, η βασική σύνθεση του πακέτου Opus περιλαμβάνει:

    1. 140 εμπορικά ακίνητα αξίας 48,3 εκατ. ευρώ
    2. 18 κτίρια γραφείων αξίας 29,4 εκατ. ευρώ
    3. 7 βιομηχανικά ακίνητα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ
    4. 10 αποθηκευτικούς χώρους 1,7 εκατ. ευρώ

    Στα ακίνητα μεγάλης αξίας που περιλαμβάνονται στο πακέτο Opus -εκτός των παραπάνω – είναι επίσης:

    1. εμπορικό κατάστημα στην οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αξίας 3,3 εκατ. ευρώ,
    2. κτίριο γραφείων στην Ασκληπιού 3 στο Ίλιον αξίας 2,8 εκατ. ευρώ,
    3. κτίριο γραφείων 15,572 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Οκτωβρίου 28 και Αγαθουπόλεως στην Αθήνα, αξίας 8,2 εκατ. ευρώ,
    4. κτίριο γραφείων 12,739 τετραγωνικών μέτρων στη Ιωάννου Μεταξά 80 στο Κορωπί αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

    Τα φιλέτα άνω των 2 εκατ. ευρώ του πακέτου Opus αριθμούν 8 ακίνητα συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα 8 ακίνητα έως 2 εκατ. ευρώ, η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 11,5 εκατ. ευρώ. Στο μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης 105 ακίνητα αξίας έως 250 εκατ. ευρώ και συνολικής αξίας 14,4 εκατ. ευρώ και άλλα 46 ακίνητα έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα και συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ κ.α., που αποτελούν και τα φιλέτα του πακέτου.



    ΣΧΟΛΙΑ