• Τράπεζες

    Opus… προς πώληση πακέτο ακινήτων «αριστούργημα» της Eurobank

    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Πατησίων και Στουρνάρη εμπορικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ, τα κτίρια γραφείων στην οδό Σταδίου 10 εμπορικής, Αγγέλου Πύρρη 5 στους Αμπελόκηπους και Αντιγόνης 76 στη Λεωφόρο Κηφισού, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, 1,1 εκατ. ευρώ και 1,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και ένα τετραώροφο ακίνητο αξίας 1,8 εκατ. ευρώ στην οδό Χάνθου 5 στη Γλυφάδα είναι μερικά μόνο από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο Opus που πουλά η Eurobank.

    Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο πακέτο ακινήτων – όπως δηλώνει άλλωστε και η επωνυμία του Opus, δηλαδή Αριστούργημα – που βγάζει προς πώληση η ελληνική τράπεζα και το οποίο περιλαμβάνει 186 ακίνητα εμπορικής αξίας 87,6 εκατ. ευρώ. Η βασική σύνθεση του πακέτου Opus περιλαμβάνει:

    •140 εμπορικά ακίνητα αξίας 48,3 εκατ. ευρώ

    • 18 κτίρια γραφείων αξίας 29,4 εκατ. ευρώ

    • 7 βιομηχανικά ακίνητα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ

    • 10 αποθηκευτικούς χώρους 1,7 εκατ. ευρώ

    Στα ακίνητα μεγάλης αξίας που περιλαμβάνονται στο πακέτο Opus -εκτός των παραπάνω – είναι επίσης:

    • εμπορικό κατάστημα στην οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αξίας 3,3 εκατ. ευρώ,

    • κτίριο γραφείων στην Ασκληπιού 3 στο Ίλιον αξίας 2,8 εκατ. ευρώ,

    • κτίριο γραφείων 15,572 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Οκτωβρίου 28 και Αγαθουπόλεως στην Αθήνα, αξίας 8,2 εκατ. ευρώ,

    • κτίριο γραφείων 12,739 τετραγωνικών μέτρων στη Ιωάννου Μεταξά 80 στο Κορωπί αξίας 5,7 εκατ. ευρώ.

    Τα φιλέτα άνω των 2 εκατ. ευρώ του πακέτου Opus αριθμούν 8 ακίνητα συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα 8 ακίνητα έως 2 εκατ. ευρώ, η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 11,5 εκατ. ευρώ. Στο μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης 105 ακίνητα αξίας έως 250 εκατ. ευρώ και συνολικής αξίας 14,4 εκατ. ευρώ και άλλα 46 ακίνητα έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα και συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ κ.α., που αποτελούν και τα φιλέτα του πακέτου.

    Η τράπεζα έχει ανοίξει τη διαδικασία των data rooms και οι μη δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένονται στις 20 Απριλίου. Η συμμετοχή θα αποτελέσει και crash test για την αγορά του real estate στη χώρα μας που δείχνει να ανακάμπτει, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές ότι μπορεί να απορροφήσει το μεγάλο αριθμό ακινήτων που θα βγουν προς πώληση. Έως τα τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται άλλωστε και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το δεύτερο πακέτο με 684 οικιστικά κυρίως ακίνητα μικρότερης αξίας και συγκεκριμένα ύψους 30,6 εκατ. ευρώ που πουλά η τράπεζα με την επωνυμία Star.

    Οι πωλήσεις πακέτων ακινήτων θα κυριαρχήσουν από τις ελληνικές τράπεζες τα προσεχή δύο χρόνια, στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα ακίνητα που συγκεντρώνουν μέσω πλειστηριασμών ή κατασχέσεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 5.000 περίπου ακίνητα θα διατεθούν μέσω κυρίως πακέτων. Η απαλλαγή των τραπεζών από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πλάνων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν υποβάλει στον SSM για την προσεχή τριετία.

    Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η διακράτηση αυτών των ακινήτων δεν είναι μόνο ασυμβίβαστη με το έργο των τραπεζών, που είναι η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Συνεπάγεται και υψηλότατο κόστος για τη νομιμοποίησή τους, στον βαθμό που στην πλειονότητά τους τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμού δεν είναι «καθαρά», ενώ γενικώς η διακράτηση και η συντήρησή τους συνιστούν σημαντικό φορολογικό βάρος και δαπάνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Eurobank βγάζει στην αγορά «πακέτο» 187 ακινήτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καραβίας: Δέσμευσή μας η προώθηση της ιδέας των μικροπιστώσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της Eurobank

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τι θα προβλέπει η συμφωνία Eurobank-Grivalia για τη διαχείριση των ακινήτων μετά τη συγχώνευση



    ΣΧΟΛΙΑ