ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Έχουμε χτίσει έναν ισχυρό Όμιλο, με ενεργητικό που προσεγγίζει τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ, έτοιμο να αξιοποιήσει όλες τις μελλοντικές ευκαιρίες» υπογράμμισε ο CEO Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, συμπληρώνοντας πως η τράπεζα θα εξετάσει κάθε ευκαιρία εξαγοράς.
Όπως είπε το 2025 ήταν το έτος εμπέδωσης και επέκτασης στρατηγικής μας, η χρονιά που ξεπεράσαμε όλους τους στόχους μας. Για την την επόμενη τριετία 2026-28, έχουμε θέσει φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους, με 17% απόδοση ιδίων κεφαλαίων και 10% μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή.
Βασικοί άξονες ανάπτυξης της τράπεζας είναι οι τραπεζικές εργασίες, οι τραπεζοασφάλειες και η διαχείριση περιουσίας.
Στον τομέα των ασφαλειών και στις τραπεζοασφάλειες, προσδοκούμε αύξηση εσόδων κατά 40% ετησίως για την επόμενη τριετία, ποσοστό που εμπεριέχει την ενσωμάτωση της Eurolife στον Όμιλο, με την ασφαλιστική να εισφέρει 100 εκατ ευρώ το χρόνο, ενώ από την διαχείριση περιουσίας αναμένεται 24% ετήσια αύξηση στα έσοδα, σημείωσε ο επικεφαλής της Eurobank.
Βασικό κέντρο διαχείρισης περιουσίας –εκτός από την Eurobank σε Ελλάδα και Κύπρο- αποτελεί η θυγατρική στο Λουξεμβούργο, η Eurobank Private Bank Luxembourg, που έχει υποκατάστημα στο Λονδίνο και την Αθήνα, όπως και η Asset Management AEDAK με δραστηριότητα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.
Μέρισμα
Η Eurobank για την τριετία 2026-2028 θα διανείμει μέρισμα 2,6 δισ ευρώ, που αντιστοιχεί στο 55% της προβλεπόμενης κερδοφορίας της.
Χθες η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή, για την χρήση 2025, 717 εκατ. ευρώ στους μετόχους, εκ των οποίων τα 429 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα 288 εκατ. ευρώ για επαναγορά μετοχών, με το μέρισμα να ανέρχεται στα 11,8 λεπτά του ευρώ/μετοχή.
Και ακόμα ενέκρινε τη διανομή μεταβλητών αποδοχών ύψους 35,3 εκατ. ευρώ σε στελέχη και προσωπικό, το 83% των εργαζομένων και το 95% του προσωπικού στα καταστήματα θα λάβουν μεταβλητές αποδοχές, όπως και στην Κύπρο, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο.
«Πολικός αστέρας» οι επενδύσεις
Πιστεύουμε ότι η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να καταστεί «ο πολικός αστέρας της οικονομίας μας». Για το λόγο αυτό, πρωταγωνιστούμε στην χρηματοδότηση επενδύσεων, στην διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και προβάλλουμε το αφήγημα της χώρας στο εξωτερικό για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τόνισε ο κ. Καραβίας.
Αναφέρθηκε στον ρόλο της Κύπρου ως «γέφυρα» για την διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με την Ινδία και να καταστεί το νησί στρατηγική πύλη εισόδου ινδικών εταιριών, που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι η Eurobank θα εγκαινιάσει σύντομα γραφείο αντιπροσωπείας στην Βομβάη.
Μάλιστα ο κ. Καραβίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως: Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, φυσικά αναλόγως με την εξέλιξη της παρούσας κρίσης.
Διαφοροποίηση πηγών εσόδων
«Ακρογωνιαίος λίθος» και βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι για την Eurobank η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της. Και ήδη έχει πετύχει γεωγραφική διαφοροποίηση με το 50% να προέρχεται από το δίκτυο εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον Φωκίωνα Καραβία η στρατηγική αυτή αποτυπώθηκε στις τρεις σημαντικές εξαγορές στις οποίες προχώρησε η Eurobank, ήτοι της Ελληνικής Τράπεζας, της κυπριακής ασφαλιστικής CNP και την εξαγορά και επανένταξη στον Όμιλό της Eurolife.
Στην Κύπρο, η Eurobank Limited αποτελεί τον μεγαλύτερο τραπεζοασφαλιστικό οργανισμό.
Ενώ η ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου φέτος, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης εργασιών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες από το νέο οικονομικό περιβάλλον στην χώρα.
Μετασχηματισμός και ΑΙ
«Η τεχνολογία αιχμής αποτελεί μείζονα στόχο για την θεμελίωση του μέλλοντος της τράπεζας» σημείωσε ο κ. Καραβίας και υπογράμμισε «την τριετία 2026-2028 υλοποιούμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία μας, συνολικού ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ».
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η τράπεζα προχωρά στην αναβάθμιση του ψηφιακού της αποτυπώματος, με νέες υπηρεσίες στην εφαρμογή Eurobank mobile app.
«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την τράπεζα και τις θυγατρικές μας. Ήδη, έχουμε υλοποιήσει σημαντικές εφαρμογές, όπως η EVA -ο ψηφιακός βοηθός
για πελάτες και εργαζομένους- καθώς και ένα ευρύ φάσμα λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της διαχείρισης κινδύνου, του ελέγχου συναλλαγών (AML & Fraud Detection), της ανάπτυξης λογισμικού και της παροχής προσωποποιημένων προτάσεων» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τράπεζας.
Η Eurobank είναι οι άνθρωποί της
Καμία επένδυση σε υποδομές, δεν έχει νόημα αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη επένδυση στους ανθρώπους. Θέλουμε να παραμείνουμε μέτρο σύγκρισης για τον ανταγωνισμό στο πεδίο του ανθρώπινου δυναμικού – και γι’αυτό κοιτάζουμε ταυτόχρονα το παρόν και το μέλλον, ανέφερε ο κ. Καραβίας.
Να σημειωθεί ότι το 2025 η Eurobank αναδείχθηκε εργοδότης επιλογής, ειδικά σε ότι αφορά τον επαναπατρισμό ταλαντούχων στελεχών από το εξωτερικό.
Την τελευταία τριετία η τράπεζα υλοποίησε ένα διευρυμένο σχέδιο προσλήψεων, με 880 εργαζόμενους που ανήκουν στις ς νεότερες επαγγελματικές γενιές, ενώ για το 2026 η τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλες 350 νέες προσλήψεις.
Διαβάστε επίσης
Eurobank: Εγκρίθηκε μέρισμα €258,7 εκατ. και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών από την ΓΣ
Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Διανέμουμε το 55% των καθαρών κερδών ως μέρισμα στην τριετία 2026-2028
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στελίνα Τσάλτα Φάις: Μία γλώσσα σιωπής, έντασης και διαφυγής
- Μητσοτάκης – ΒΙΠΕ Τρίπολης: «Εικόνα από το μέλλον οι νέες επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία»
- Δεν είναι 5, είναι τουλάχιστον 25 οι γαλάζιοι που τα βάζουν με τους εξωκοινοβουλευτικούς
- Από τη χρεοκοπία στην εξωστρέφεια: η ΔΕΗ που ενοχλεί τον Τσίπρα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.