• Τράπεζες

    Πλειστηριασμοί: Ο στόχος για το πρώτο δίμηνο «χάθηκε» – Στις 28 Φεβρουαρίου στρέφεται το ενδιαφέρον

    φόρος


    Οι πλειστηριασμοί συνεχίζουν να κυριαρχούν στην ατζέντα των θεσμών, οι καθυστερήσεις στη διενέργεια τους προκαλούν προβλήματα στις τράπεζες στο κομμάτι της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι συμβολαιογράφοι «τρομοκρατημένοι» από τις καταλήψεις των «αλληλέγγυων» δεν πατάνε το ηλεκτρονικό σφυρί.

    Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος, που προβλέπει σύλληψη και Αυτόφωρο για όποιον παρακωλύει τη διαδικασία πλειστηριασμού. «Μόνο αν εφαρμοστεί ο νόμος, οι συμβολαιογράφοι θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες», λέει στο mononews.gr τραπεζικό στέλεχος και σημειώνει πως το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στην περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τα χθεσινά επαναστατικά δρώμενα της ΛΑΕ του Λαφαζάνη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά ζητώντας να διενεργούνται πλειστηριασμοί πανελλαδικά.

    Και ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι τον Φεβρουάριο θα διενεργούνταν περί τους 1.000 πλειστηριασμούς σε όλη την επικράτεια, ο μήνας βγαίνει με πολύ μικρότερο αριθμό.

    Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι το πρώτο δίμηνο του 2018 «χάθηκε» και ελπίζουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος από τις 28 Φεβρουαρίου και μετά, καθώς όλοι οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά.

    Καθώς όμως, οι δεσμεύσεις των τραπεζών απέναντι στον επόπτη, τον SSM δεν είναι ελαστικές και πρέπει να τηρηθούν, οι διοικήσεις έχουν έτοιμα εναλλακτικά σχέδια για να πιάσουν τους στόχους μείωσης και φουλάρουν τις μηχανές στο κομμάτι των πωλήσεων.

    Σημειώνουμε ότι χθες Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου από τους 70 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, οι μισοί ανεστάλησαν και κάποιοι κατέστησαν άγονοι, όπως αυτός που αφορούσε το ακινήτο της πάλαι ποτέ κραταιάς βιομηχανίας πλαστικών ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ.

    Στις 28 Φεβρουαρίου το πινάκιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι πλούσιο (260 υποθέσεις) και περιλαμβάνει και γνωστά ονόματα επιχειρηματιών, που πριν από μερικά χρόνια γέμιζαν τις σελίδες των περιοδικών life style και ήταν σημείο αναφοράς…

    Για παράδειγμα 14 υποθέσεις αφορούν ακίνητα της εταιρείας ένδυσης ΚΑΡΟΥΖΟΣ, στο Κολωνάκι (Σέκερη και Κανάρη). Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank και για όλα τα ακίνητα συνολικά η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στο 1,2εκατ ευρώ.

    Τα καταστήματα ΚΑΡΟΥΖΟΣ ήταν σημείο αναφοράς για τους famous και όχι μόνο Αθηναίους και Αθηναίες, που αγόραζαν σαν ζεστά κουλουράκια τα επώνυμα ρούχα. ….

    Από τις αρχές Μαρτίου οι αναγγελμένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμοί θα τριπλασιαστούν και αναμένται να ξεπεράσουν τις 1.000 υποθέσεις, ενώ μήνα με το μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται.

    Σε κάθε περίπτωση –όπως λένε οι Ελληνες τραπεζίτες- ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ, θα έχει τα μάτια του στραμμένα στην υπόθεση «πλειστηριασμοί στην Ελλάδα». Και σε καμιά περίπτωση δεν τον ενδιαφέρουν αν θα βγουν 100, 1.000 ή 50.000 ακίνητα στο «σφυρί», αλλά το ύψος των ποσών που θα καταφέρουν να ανακτήσουν οι τράπεζες, αφού αυτό τελικά μετράει στο στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: Διορία δύο εβδομάδων στην Αθήνα για πλειστηριασμούς και Ελληνικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος Πετζετάκις – ΠΡΟΜΟΤ Λαϊνόπουλος: Στο «ηλεκτρονικό σφυρί» τα ακίνητα δύο πρώην κραταιών εταιρειών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε νέα «ηλεκτρονική εποχή» οι πλειστηριασμοί: Tα ακίνητα των επωνύμων που βγαίνουν στο e-σφυρί



    ΣΧΟΛΙΑ