• Τράπεζες

    Πλαστικό χρήμα: Aπό συναλλαγές ύψους 94 δισ. ευρώ, οι απατεώνες του διαδικτύου «ροκάνισαν» 3 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Phishing: Πώς με e-mail και SMS αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς


    Περισσότερες μικρότερης όμως αξίας συναλλαγές πραγματοποιούν οι καταναλωτές με χρεωστικές κάρτες.

    Η μέση αξία ανά συναλλαγή περιορίστηκε το 2022 στα 48 ευρώ, από 50 ευρώ το 2021 και 58 ευρώ το 2020. Ωστόσο στο πορτοφόλι του κάθε καταναλωτή υπάρχουν περισσότερες από 1 χρεωστικές κάρτες, ο συνολικός αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί στα 17,6 εκατ κάρτες.

     Πλέον οι  χρεωστικές κάρτες έχουν αντικαταστήσει τη χρήση μετρητών στις καθημερινές συναλλαγές και ταυτόχρονα κυριαρχούν με μέσο πληρωμής αφού το  92% των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα γίνεται με χρεωστικές κάρτες.

    Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα περιστατικά απάτης με κάρτες στο 0.02% και αντιστοιχούν σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,7 χιλ.ευρώ αξία συναλλαγών, ή σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6,7 χιλιάδες συναλλαγές. Στα 94 δισ ευρώ αξία συναλλαγών η απάτη ήταν ύψους 3 εκατ ευρώ.

    Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδος στο τέλος του 2022 ήταν σε κυκλοφορία 20,6 εκατ κάρτες. Τα 17,6 εκατ είναι  χρεωστικές, τα 2,3 εκατ προπληρωμένες κάρτες,  στα 2,9 εκατ ο αριθμός των πιστωτικών καρτών, ενώ κυκλοφορούν και  126 χιλ. εικονικές κάρτες.

    Η ζήτηση για  προπληρωμένες και εικονικές κάρτες είναι ανοδική, και αποδίδεται στην  διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου για τη διενέργεια συναλλαγών.

    Το 2022 πραγματοποιήθηκαν με κάρτες συναλλαγές ύψους 94 δισεκ. ευρώ (+14% συγκριτικά με το 2021).Οι συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκαν πέρυσι στις 101 από 90 το 2021.

    Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε  σε 4.898 ευρώ, από 4.546 ευρώ το 2021, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε σε 2.501 ευρώ, από 2.117 ευρώ το προηγούμενο έτος.

    Μάλιστα η ΤτΕ επισημαίνει πως «η  συνεχιζόμενη διαχρονική μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή πιθανόν να οφείλεται στην εκτενέστερη χρήση των χρεωστικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής αξίας». Και όπως αναφέραμε η  μέση αξία ανά συναλλαγή με χρεωστική κάρτα μειώθηκε πέρυσι στα 48 ευρώ, από 58 ευρώ το 2020 και 50 ευρώ το 2021.

    Περιστατικά απάτης

    Αν και το ποσοστό απάτης σε σχέση με το αριθμό και την αξία των συναλλαγών διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο 0,02%, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των περιστατικών απάτης στις συναλλαγές σε ΑTM, POS, καθώς και στις εξ αποστάσεως συναλλαγές  μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.

    Σε ό,τι αφορά την αύξηση της αξίας των συναλλαγών απάτης σε ATM και POS σε σχέση με το 2021, παρατηρείται ότι ο κύριος λόγος της αύξησης ήταν τα περιστατικά απάτης που προκύπτουν από μη νόμιμες συναλλαγές σε ATM και POS οι οποίες έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας.

    Συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε ATM αυξήθηκε κατά 92% σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 705.000 ευρώ το 2021, ενώ η αξία των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε POS αυξήθηκε κατά 147% σε 1,7 εκατ. ευρώ, από 701 χιλιάδες ευρώ το 2021.

    Σε ότι αφορά την απάτη που διενεργείται στις εξ αποστάσεως συναλλαγές, διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες συναλλαγές απάτης αφορούν συναλλαγές μέσω διαδικτύου και κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

     Διαβάστε επίσης

    Εξετάζεται μετά τις εκλογές η ενεργοποίηση «Ηρακλή 3» και για τις μη συστημικές τράπεζες

    Ελληνικές τράπεζες: Αποπλήρωσαν 22,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ