• Τράπεζες

    Εξετάζεται μετά τις εκλογές η ενεργοποίηση «Ηρακλή 3» και για τις μη συστημικές τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: Κολάζ φωτογραφιών των 4 τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η επανεργοποίηση του προγράμματος εγγυήσεων «Ηρακλής» είναι και πάλι στο τραπέζι και η ελληνική πλευρά –μετά τις εκλογές- αναμένεται να στείλει σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.

    Με τη διαφορά ότι η επανεργοποίηση δεν θα αφορά μόνο τις τιτλοποιήσεις που ενώ  έχουν υποβάλλει από πέρυσι αίτημα για ένταξη στον «Ηρακλή» δεν έλαβαν τις εγγυήσεις διότι έληξε το πρόγραμμα, αλλά κι νέες τιτλοποιήσεις τόσο συστημικών τραπεζών, κυρίως όμως «κόκκινων» δανείων της Attica Bank  και της Παγκρήτιας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εισηγηθεί θετικά και έχει προτρέψει το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί μετά από τις εκλογές, του Ιουλίου.

    «Η λήξη του προγράμματος ¨Ηρακλής¨ προβλεπόταν για τον Οκτώβριο του 2022 και εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου παράτασής του» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Μάιος 2023) της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 το συνολικό απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων  που έχει ενταχθεί στο όχημα του Ηρακλή ήταν 43,8 δισ. ευρώ (από 47,9 δισ. στις 30 Ιουνίου 2022), ενώ το ύψος των εγγυήσεων που χορηγήθηκαν  από το Ελληνικό Δημόσιο ανήλθε σε 17,4 δισ. ευρώ. Και ακόμα επισημαίνεται πως για κάποιες από τις συναλλαγές τιτλοποίησης εκκρεμεί η αξιοποίηση του προγράμματος για τη χορήγηση εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο στους τίτλους ανώτερης διαβάθμισης (senior tranche).

    Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας (λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια), Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 506 εκατ ευρώ  και Solar, που είναι η κοινη τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,5 δις ευρώ.

    Αν και τα αιτήματα είχαν υποβληθεί το περασμένο καλοκαίρι λόγω της συζήτησης που είχε ανοίξει αν οι εγγυήσεις θα επιβάρυναν το χρέος, το πρόγραμμα έληξε χωρίς να καλυφθούν από το πρόγραμμα Ηρακλής τα συγκεκριμένα  project.

    Τελικά η Eurostat αποφάσισε ότι οι εγγυήσεις  δεν μπορούν να εγγραφούν στο χρέος εφόσον δεν έχουν καταπέσει. Ωστόσο η Κομισιόν ζήτησε επανεργοποίηση του Ηρακλή για να λάβουν την εγγύηση οι τρεις τιτλοποίησης.

    Αυτό σημαίνει ότι μετά τις εκλογές ανοίγει ο δρόμος για να πάμε σε Ηρακλή ΙΙΙ , που θα καλύψει και τιτλοποιήσεις –με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις- και μη συστημικών τραπεζών.

    Να σημειωθεί ότι για τον «Ηρακλή», έχουν προϋπολογιστεί εγγυήσεις ύψους 21,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με την ΤτΕ έχουν χορηγηθεί τα 17,4 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κορκίδης: Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές και οι εκλογές την οικονομία

    Βασίλης Κάτσος: Τι σηματοδοτεί το deal της Innovis Pharma με τη GAP – Τα σχέδια για νέες εξαγωγές



    ΣΧΟΛΙΑ