• Τράπεζες

    Πειραιώς Real Estate: Virtual επισκέψεις για τα 10.000 ακίνητα του project Terra

    Πειραιώς Real Estate virtual επισκέψεις σε 10.000 ακίνητα

    Γιώργιος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate


    Ανοίγει το digital Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς, με virtual rooms για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν από κοντά το ακίνητο που επιθυμούν να αποκτήσουν. Η νέα υπηρεσία θα στεγαστεί στο ισόγειο του κτηρίου της τράπεζας στην οδό Κοραή.

    Και αυτή είναι άλλη μία καινοτομία του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Κορμά, Ανώτερο Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.

    Εξάλλου, η αξιοποίηση του real estate είναι το νέο μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες, που θα βοηθήσει στην βελτίωση και ενίσχυση των ισολογισμών τους, μετά το πέρας των μεγάλων θεμάτων που σχετίζονται με τα NPLs. Με τον SSM να έχει θέσει στόχους για τη μείωση των non performing assets, δηλαδή της έκθεσης στο real estate.

    Το Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς έχει πακετάρει τα ακίνητα που δεν αφορούν «κόκκινα» δάνεια, ή εξασφαλίσεις σε δάνεια, είναι ακίνητα που είτε έχουν προέλθει από αγορές μέσω πλειστηριασμών, είτε από τις συγχωνεύσεις των τραπεζών που απορρόφησε η Πειραιώς και κάποια ιδιοχρησιμοποιούμενα. Με δύο λόγια είναι τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Ε9 της τράπεζας, «καθαρό» real estate.

    «Είναι ένα mix & match μία ακτινογραφία του χαρτοφυλακίου, που περιλαμβάνει από όλα τα είδη ακινήτων –περί τις 10.000-, βιομηχανικά, ξενοδοχεία, γραφεία, κάποιες κατοικίες με διασπορά σε όλη την Ελλάδα, αναφέρει πηγή της τράπεζας στο mononews.gr σημειώνει:

    Στόχος είναι να απαλλαγεί η Τράπεζα Πειραιώς από ένα non-core banking business. Διότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να κάνουν εργασίες real estate, δεν κατανοούν τη διαδικασία, όπως εένας εξειδικευμένος «παίκτης».

    Ετσι η Τράπεζα Πειραιώς μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τις κινήσεις στον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, συνεχίζει στο επόμενο βήμα που είναι η αποτελεσματική διαχείριση των ακινήτων της.

    Το Project Terra της Πειραιώς Real Estate

    Και για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρουν κύκλοι της τράπεζας, η Πειραιώς Real Estate έχει απευθυνθεί σε εξειδικευμένους παίκτες με γνώση των απαιτήσεων της αγοράς (πχ ΑΕΑΠ), και όχι σε διαχειριστές ακινήτων που προέρχονται από «κόκκινα» δάνεια.

    Σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται το project Terra, με το VDR να έχει ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο ύψους μέχρι 1 δισ. ευρώ, που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές. Ωστόσο η τελική περίμετρος θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς, και μπορεί να είναι χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ.

    Το project Terra το τρέχει αποκλειστικά η Πειραιώς Real Estate -εταιρεία leader στο χώρο- σε συνεργασία με τους συμβούλους της, την UBS, την εξειδικευμένη νομική φίρμα Παπαπολίτης & Παπαπολίτης και την KPMG. Σε κάθε περίπτωση από τη μεταβίβαση του Terra η τράπεζα προσδοκά πολλαπλά οφέλη όπως: ρευστότητα, βελτίωση του ισολογισμού της, απεμπλοκή από ένα χώρο που δεν είναι core banking business.

    Ωστόσο, στελέχος της τράπεζας, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία της τακτοποίησης των ακινήτων, την οποία χαρακτηρίζει «γάγγραινα» του real estate στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι μέσω του πλειστηριασμού μπορεί να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο χωρίς να είναι νομιμοποιημένο. Οι τράπεζες λοιπόν, το προηγούμενο διάστημα αγόραζαν ακίνητα από πλειστηριασμούς προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές και να μην καταβαραθρωθούν αλλά και για να υπάρχει μία σχετική ζήτηση, ώστε να αναγκαστούν «κόκκινοι» δανειολήπτες να εξυπηρετούν το δάνειο τους.

    Digital Real Estate

    Σε ό,τι αφορά τώρα το digital Real Estate, ο κ. Κορμάς, μιλώντας τον περασμένο Μάιο στο συνέδριο των Δελφών, είχε επισημάνει τις δύο τάσεις που θα διαμορφώσουν τις πόλεις του αύριο και αυτές είναι: ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιωσιμότητα.

    Είχε αναφερθεί στον μετασχηματισμό της Πειραιώς Real Estate λέγοντας πως «μέσω του δικού μας μετασχηματισμού εκφράζεται το όραμα για την δημιουργία των βιώσιμων και «έξυπνων» πόλεων του μέλλοντος». Και συμπληρώνοντας ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι πλέον θέμα επιλογής, αλλά υποχρέωσης, και το real estate ζητείται να προσφέρει στην κοινωνία πόλεις του μέλλοντος, οι οποίες θα λειτουργούν για να βελτιώνουν συνεχώς τις ζωές των κατοίκων τους, μέσα από την τεχνολογία και από καλύτερες και πιο βιώσιμες λύσεις για την συνεχώς αυξανόμενη αστική κοινωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς; Δράσεις για την ανασύσταση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα

    Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών τον Σεπτέμβριο

    Τράπεζα Πειραιώς: Σχεδιάζει έκδοση πράσινου senior ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ