• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Σχεδιάζει έκδοση πράσινου senior ομολόγου

    • Contributor
    Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς


    Για την έκδοση πράσινου senior ομολόγου ετοιμάζεται η Τράπεζα Πειραιώς, ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα, με σκοπό την άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ στα πλαίσια των απαιτήσεων MREL, δηλαδή των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, και για να έχει πρόσβαση στην αγορά ααυτή, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Στην περίπτωση της Πειραιώς οι απαιτήσεις MREL έχουν οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού και πρέπει να καλυφθούν μέχρι το τέλος του 2025.

    Ο ενδιάμεσος στόχος για τις απαιτήσεις MREL είναι το 16,1% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. To ακριβές timing της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς.

    Ο οίκος Moody’s εκτιμά οτι η τράπεζα Πειραιώς θα ικανοποιήσει πλήρως τον ενδιάμεσο στόχο MREL του 16,1% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού μέχρι το τέλος του 2021.

    Σύμφωνα με παρουσίαση της τράπεζας σε αναλυτές στις αρχές Αυγούστου, το σταθμισμένο για κινδύνους ενεργητικό (RWA) είχε διαμορφωθεί στα 35,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 45,1 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.

    Τα αποκαλούμενα πράσινα ομόλογα είναι χρεόγραφα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον η το κλίμα και είναι μια αγορά που αναπτύσσεται ταχέως.

    Μέσω των χρεογράφων αυτών συναντώνται οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των επενδυτών να λάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές συνταγές για μηδενικούς ρύπους όπως και οι επενδυτικές ανάγκες που αυτές συνεπάγονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021



    ΣΧΟΛΙΑ