• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Αύξηση επιχειρηματικών χορηγήσεων το 2ο τρίμηνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Στις επιχειρηματικές χορηγήσεις θα διοχετεύσει την πλεονάζουσα ρευστότητα της η Εθνική Τράπεζα, ενώ θα αναζητήσει και ευκαιρίες για την τοποθέτηση σε  assets, που θα προσφέρουν αξία στον μέτοχο.

    Αυτό ανέφερε χθες ο CEO της Παύλος Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των αναλυτών μετά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου. Και διευκρίνισε πως η ΕΤΕ θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της το 20% με 30% των κερδών του 2023.

    Ο κ. Μυλωνάς μάλιστα σημείωσε πως σε συνεννόηση πάντα με τον επόπτη η Διοίκηση εξετάζει και άλλους τρόπους επιβράβευσης των μετόχων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως να ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αν δώσει την έγκριση του ο SSM. Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,39% της ΕΤΕ και αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις σε ότι αφορά την αποεπένδυση του Ταμείου.

    Ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε ακόμα πως το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρξαν σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά μόλις 10 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης NPEs παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,2% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ για το το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται  αύξηση των NPEs, χωρίς ωστόσο να φαίνεται – με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα – ότι  θα επιβεβαιωθεί η αρχική πρόβλεψη της τράπεζας για νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 350 εκατ. ευρώ το 2023.

    Η Εθνική αύξησε κατά 13%, στο 1,2 δις ευρώ τις νέες χρηματοδοτήσεις που αφορούν κυρίως επιχειρηματικά δάνεια. Όπως υπογράμμισε, μέχρι στιγμής υπάρχει μια αυξητική τάση στη ζήτηση νεών επιχειρηματικών δανείων, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο.

    Παράλληλα τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ανήλθαν σε 27,6 δις ευρώ (+8%). Την ίδια ώρα εταιρείες με υψηλή ρευστότητα προχώρησαν σε αποπληρωμές δανείων τους ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ.

    Αποτέλεσμα των αποπληρωμών ήταν η μείωση των καταθέσεων κατά 400 εκατ. ευρώ στα 53 δις ευρώ. Μάλιστα όπως διευκρίνισαν τα στελέχη της τράπεζας το 81% καταθέσεων είναι όψεως και ταμιευτηρίου και το 16% καταθέσεις προθεσμίας.

    Την ίδια ώρα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο 1,6δις ευρώ που αντανακλούν μηδενικές οργανικές ροές ΜΕΑ, με τον δείκτη κάλυψης τους να βρίσκεται στο 89%.

    Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα η διάρθρωση είναι η εξής: 400 εκατ. στεγαστικά (όσα και πέρυσι το πρώτο τρίμηνο), με το 50% αυτών, δηλαδή τα 200 εκατ. ευρώ να είναι σε καθυστέρηση 30 ημερών, 100 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια (από 200 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022), τα μη εξυπηρετούμενα των μικρών επιχειρήσεων είναι 200 εκατ. ευρώ (όσα και πέρυσι), και των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων είναι ύψους 900 εκατ. ευρώ (από 1,1 δις ευρώ πέρυσι το πρώτο τρίμηνο).

    Διαβάστε επίσης

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): Προς το 2024 η διανομή μερίσματος σε ποσοστό έως 30% επί των κερδών του 2023

    Εθνική Τράπεζα: 260 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων στο πρώτο τρίμηνο – Στο 5,2% ο δείκτης NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ