• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ): 3 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2020 – Τι λέει για τιτλοποιήσεις, Εθνική Ασφαλιστική

    μυλωνας εθνική τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας


    Τιτλοποίηση δανείων με εξασφαλίσεις –κυρίως στεγαστικών- ύψους 6 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα και μάλιστα, σύμφωνα με τον CEO κ. Παύλο Μυλωνά, επιδίωξη είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020.

    Και μόνο από την τιτλοποίηση το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ΕΤΕ θα μειωθεί σημαντικά, στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, από το υψηλό των 22 δισ. ευρώ που ήταν το 2015.

    «Θέλουμε να πάμε γρήγορα και αποφεύγουμε το carve out» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως η τράπεζα δεν θα ακολουθήσει τη διαδικασία που έχουν υιοθετήσει οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, δηλαδή απόσχιση δραστηριότητας.

    Και επειδή στα πακέτα των τιτλοποιήσεων περιλαμβάνονται και στεγαστικά δάνεια, σημείωσε ότι «ανησυχεί και τον προβληματίζει η κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν αυτά τα δάνεια οι servicers». Η ανησυχία έχει να έχει να κάνει, μην επαναληφθούν τα φαινόμενα με βίαιες εξώσεις που αντιμετώπισαν οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην Ισπανία.

    Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ακόμα πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, διότι όπως είπε «χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική προστασία, αλλά και να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στον δανειολήπτη που έχει πτωχεύσει».

    Ωστόσο παραδέχθηκε ότι προς το παρόν οι διαδικασίες για το νέο πτωχευτικό «είναι στα σπάργανα».

    Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΤΕ, ανέφερε ότι τα προβλήματα με το νόμο Κατσέλη προέκυψαν λόγω των μεγάλων χρόνων αναμονής για την εκδίκαση των υποθέσεων «αν οι διαδικασίες έτρεχαν γρήγορα δεν θα είχαμε πρόβλημα» σημείωσε. Ενώ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εκτίμησε ότι είναι «λιγότεροι» στην πραγματικότητα, καθώς είναι διαφορετικό κάποιος να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του ενώ έχει τη δυνατότητα και διαφορετικό κάποιος να μην πληρώνει λόγω αντικειμενικής δυσκολίας.

    «Οι μισοί δανειολήπτες –επιχειρήσεις και ιδιώτες- «κοκκίνισαν» τα τελευταία χρόνια, αυτοί είναι εγκλωβισμένοι, αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό. Διότι τα βαρίδια που λέγονται «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να φύγουν όχι μόνο από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά από την οικονομία. Και για αυτό χρειάζεται η χώρα να έχει πτωχευτικό για να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους είναι εγκλωβισμένοι».

    Για το θέμα των δανείων που δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι και στην πρόσφατη συνάντηση των τραπεζών με τους θεσμούς δεν λήφθηκαν αποφάσεις.

    Ο CEO της Εθνικής απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχτηκε ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής «είναι από μία άποψη τραγωδία» καθώς επιμένει η DGComp, με το σκεπτικό ότι αφού η ΕΤΕ έλαβε κρατική βοήθεια θα πρέπει να την πουλήσει, ενώ αντίθετη είναι η γνώμη του SSM.

    Ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε πλήρως το δημοσίευμα του mononews.gr που ανέφερε τα ονόματα των τριών ενδιαφερόμενων αγοραστών (CVC Capital, Fosun, Värde Partners), λέγοντας ότι το data room θα έχει ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση.

    Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η Εθνική Ασφαλιστική θα πουληθεί σε έναν από τους τρεις ενδιαφερόμενους με το τίμημα να διαμορφώνεται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ.

    Η Εθνική θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία τόνισε ο κ. Μυλωνάς με στόχος να χορηγήσει νέα δάνεια ύψους 3 δια. ευρώ φέτος, ενώ 3 δισ. ευρώ ήταν και οι νέες εκταμιεύσεις του 2019 που κατευθύνθηκαν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Για τα έσοδα σημείωσε πως το 2019 «συνολικά πήγαν καλά», αναφέροντας πως έχει μειωθεί και το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων, με τις ανανεώσεις να δίνουν επιτόκιο σήμερα της τάξης του 0,35% με 0,4% από 0,7%.

    Στο ερώτημα πόσες τράπεζες χρειάζεται η Ελλάδα, ανέφερε πως οι τέσσερις είναι πολλές –«στο Forum των Δελφών πέρυσι είπα ότι μία τράπεζα είναι αρκετή και έπεσαν να με φάνε», θυμήθηκε ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως «αν και η Ευρώπη υιοθετήσει το μοντέλο των ΗΠΑ (πολιτείες αντί για κράτη), τότε ο αριθμός των τραπεζών θα μειωθεί».

    Για το Καζίνο στο Ελληνικό σημείωσε ότι «η Εθνική έκανε σωστή επιλογή και γάμο με την Mohegan».

    Τέλος για το αν θα τον ενδιέφερε η θέση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος ο κ. Μυλωνάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως θέλει να μείνει στην Εθνική και να ολοκληρώσει τις αλλαγές της μετεξέλιξης της.



    ΣΧΟΛΙΑ