• Τράπεζες

    Παράταση για την εθελουσία της Eurobank

    • Έφη Καραγεώργου
    eurobank

    Eurobank


    Παράταση για μια εβδομάδα δόθηκε στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Eurobank το οποίο θα τρέχει μέχρι και την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019. Στόχος της διοίκησης που δίνει αυξημένο κίνητρο για να αποχωρήσουν εργαζόμενοι ηλικίας 55+ ετών με μπόνους που φτάνει και τις 250.000 ευρώ  είναι να κάνουν χρήση του προγράμματος εθελούσιας τουλάχιστον 600 άτομα. Χωρίς να έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστός ο αριθμός των συμμετοχών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα από τους 55 πεντάρηδες.

    Να σημειωθεί ότι η Eurobank «τρέχει» ταυτόχρονα δύο προγράμματα εθελούσιας με στόχο να αποχωρήσουν 600 εργαζόμενοι.

    Το ένα πριμοδοτεί με 50 μισθούς και με ανώτερο ποσό αποζημίωσης και bonus τις 250.000 ευρώ, τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών, οι οποίοι απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες της τράπεζας και υπηρετούν στο δίκτυο πανελλαδικά, με την προϋπόθεση ότι είναι μία σκάλα κάτω από το βαθμό Βοηθού Γενικού Διευθυντή.

    Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν επίσης πλήρη ιατροφαρμακευτική (και για τα προστατευόμενα μέλη) κάλυψη, ιδιωτική ασφάλιση και συνταξιοδοτική κάλυψη για μία 5ετία, ενώ διατηρούν τα προνομιακά επιτόκια στα δάνεια τους μέχρι την πλήρη αποπληρωμή τους (με την προϋπόθεση ότι είναι ενήμερα).

    Οι συμμετέχοντες σε αυτό το σκέλος εθελουσίας θα λάβουν ένα μεγάλο μέρος των 250.000 ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής 5ετούς άδειας καθώς τα 2 πρώτα χρόνια θα λαμβάνουν το 80% του μισθού τους, τον 3ο χρόνο το 65% και τα δύο τελευταία τα 50%.

    Το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους συγκεκριμένων μονάδων της τράπεζας και προσφέρει μάξιμουμ αποζημίωσης τις 160.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν οι εργαζόμενοι στο δίκτυο των νομών της Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας (εκτός Ευρυτανίας), Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, που απασχολούνται στους τομείς: Εταιρικής Ασφάλειας, Προμηθειών Ομίλου, Group Loan Administration, Group Capital Markets & Custody Operations, Εργασιών Συναλλακτικής Τραπεζικής & Κεντροποιημένων Υπηρεσιών, Customer File Completion.

    Προσφέρεται ιατροφαρμακευτική, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη για 5 έτη, και υπάρχει ρήτρα να μην απασχοληθούν για 1 έτος σε άλλη τράπεζα, διαφορετικά χάνουν το bonus και λαμβάνουν μόνο την αποζημίωση που τους αναλογεί.

    Υπενθυμίζεται ότι παράταση πήρε και η εθελούσια της Εθνικής Τράπεζας και θα «τρέχει» μέχρι την Δευτέρα 10 Ιουνίου.

    Εθνική Τράπεζα: Στόχος να αποχωρήσουν τουλάχιστον 750 άτομα

    Πιο συγκεκριμένα, η εθελούσια της Εθνικής Τράπεζας πήρε παράταση μέχρι τις 10 Ιουνίου με στόχο να κάνουν χρήση του προγράμματος όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, με ελάχιστο στόχο να αποχωρήσουν 750.

    Πληροφορίες λένε ότι η συμμετοχή δεν κάλυψε τον στόχο αποχωρήσεων και για αυτό δόθηκε παράταση.

    Το μάξιμουμ της αποζημίωσης και των µπόνους που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν φτάνει τους 35 μισθούς ή τις 170.000 ευρώ µεικτά (από 180.000 ευρώ που έδινε η τελευταία εθελουσία στο τέλος του 2018 την οποία έλαβαν 620 άτομα).

    Η ΕΤΕ στο τέλος του 2018 αριθμούσε 10.294 εργαζόμενους (μαζί με το προσωπικό της Εθνικής Ασφαλιστικής) και ο στόχος είναι ο αριθμός τους να περιοριστεί στα 7.000 άτομα στο τέλος του 2021.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το εύρος της αποζημίωσης ξεκινά από τους 20 µηνιαίως µεικτούς µισθούς για τους 30άρηδες µε υπηρεσία 3-10 χρόνια και φτάνει τους 30 µισθούς για τους εργαζόµενους ηλικίας 55+ ετών και µε υπηρεσία στην τράπεζα 35 και πλέον χρόνια.

    Επιπλέον, για τους εργαζόµενους ηλικίας από 50 έως 54 ετών η βασική αποζηµίωση προσαυξάνεται κατά 30% επιπλέον.

    Ακόμα το ποσό προσαυξάνεται κατά 7.000 ευρώ για κάθε προστατευόµενο τέκνο. Οσοι τώρα ανήκουν στο υποστηρικτικό προσωπικό (ασφάλεια, κλητήρες, καθαρίστριες), η αποζημίωση µαζί µε το bonus φτάνει τους 40 µισθούς, ακόµα και για εργαζόµενους ηλικίας 30 χρόνων µε τριετή υπηρεσία.

    Το πρόγραμμα προσφέρει και την εναλλακτική λύση των µακροχρόνιων αδειών διάρκειας δύο, τριών ή τεσσάρων ετών µε αποδοχές και πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις.

    Πιο συγκεκριμένα, όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να λάβουν µακροχρόνια άδεια δύο ετών θα τους καταβάλλεται κάθε µήνα ο πλήρης µισθός τους.

    Για εκείνους που θα επιλέξουν τριετή άδεια, θα καταβάλλονται για 12 µήνες πλήρεις αποδοχές και για 24 µήνες το 50% του µηνιαίου µισθού τους. Ενώ όσοι επιλέξουν τετραετή µακροχρόνια άδεια θα λαµβάνουν κάθε µήνα το 50% του µισθού τους.

    Μέσα στον Ιούνιο και η εθελουσία της Πειραιώς

    Μέσα στον Ιούνιο επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελούσιας και η Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την αποχώρηση 800 εργαζομένων της.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό της αποζημίωσης και των bonus δεν θα υπερβαίνει τις 160.000 με 170.000 ευρώ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ