• Τράπεζες

    Παραμένουν ελκυστικά τα ΑΤ1 ομόλογα λόγω αποδόσεων-Ακόμα και οι χαμένοι της Credit Suisse τα υποστηρίζουν


    Το αρχικό σοκ των επενδυτών μετά τον μηδενισμό 17 δις δολαρίων των ΑΤ1 ομολόγων της Credit Suisse, υποχώρησε γρήγορα και στη θέση του επανήλθε ο ενθουσιασμός για τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν.

    Σε αυτό συνέβαλαν και οι διαβεβαιώσεις των ρυθμιστικών αρχών σε Βρετανία, Ευρώπη και Χονγκ-Κονγκ ότι σε μία αντίστοιχη περίπτωση όπως αυτή της Credit Suisse, δεν προβλέπεται τόσο ισχυρό πλήγμα για τους κατόχους ομολόγων.

    Ο αναβρασμός της επόμενης μέρας, μετά το ιστορικό deal των UBS-Credit Suiss, οδήγησε πολλούς επενδυτές να ξεφορτώνονται τα εν λόγω επισφαλή ομόλογα, με το κλίμα να αντιστρέφεται άμεσα, παρά τις βαριές απώλειες των κατόχων ομολόγων της ελβετικής τράπεζας και τις σκέψεις για προσφυγή στη δικαιοσύνη, για να ανακτήσουν ένα μέρος της χαμένης τους επένδυσης.

    Οι μεγάλοι χαμένοι

    Tα funds των BlueBay Asset Management του Λονδίνου και Pacific Investment Company (Pimco) και Invesco των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους χαμένους των κατόχων ομολόγων ΑΤ1.

    Το αμοιβαίο κεφάλαιο Financial Capital Bond της BlueBay, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το αμοιβαίο κεφάλαιο Preferred and Capital Security της Pimco, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέγραψαν απώλειες πάνω από 8%, σημειώνοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως τη Δευτέρα, μεταξύ των funds που διαχειρίζονται πάνω από 1 δις δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Ο ιστορικός μηδενισμός των επισφαλών ομολόγων της Credit Suisse οδήγησε σε συνολικές απώλειες ύψους 17 δις δολαρίων, με τις Pimco, Invesco και BlueBay να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων χαμένων. Ήδη οι επενδυτές που βρέθηκαν προ εκπλήξεως, μετά την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να μηδενίσει τα ομόλογα ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την δικαστική οδό.

    Ο επικεφαλής επενδύσεων της BlueBay, η οποία κατείχε ομόλογα αξίας 134 εκατ. δολαρίων, Mark Dowding, επέκρινε τις ενέργειες της ελβετικής κυβέρνησης αναφέροντας ότι  οι αρχές έκαναν κάποια λάθη, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει αν η εταιρεία του θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης.

    Αντίστοιχα, η Pimco ήταν κάτοχος ομολόγων ΑΤ1 αξίας 807 εκατ. δολαρίων, με το Reuters να αναφέρει ότι έχασε πάνω από 340 εκατ. δολάρια.

    H Invesco με έδρα τις ΗΠΑ ήταν κάτοχος ομολόγων υψηλού κινδύνου της Credit Suisse, αξίας 370 εκατ. δολαρίων.

    Ξέχασαν… τον μηδενισμό λόγω των αποδόσεων

    Με τη σταθερότητα στις αγορές να επανέρχεται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επέστρεψε και η ζήτηση για τα ομόλογα ΑΤ1, παρά το πρώτο αρχικό σοκ των επενδυτών. Οι ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, ήταν αυτές που έκαναν τους επενδυτές να ξεχάσουν την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον τους για AT1 ομόλογα τραπεζών όπως η UBS, Unicredit, ING και Deutsche Bank ήταν υψηλό.

    «Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μεγαλύτερες, ισχυρότερες τράπεζες, καθώς έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εισέλθουν σε περίοδο στρες», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, Kenneth Ho και Chakki Ting. «Βλέπουμε την πρόσφατη αδυναμία ως μια ευκαιρία για τους  τίτλους AT1».

    Σύμφωνα με τους FT, ο ενθουσιασμός δεν επικρατεί σε όλες τις αγορές, καθώς μεγάλες τράπεζες στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ συζητούν να παγώσουν για λίγο τις συμφωνίες για AT1 ομόλογα, μέχρι να επανέλθει ηρεμία στις αγορές.

    Αναλυτές και επενδυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί, λόγω ανασφάλειας, μία αγορά «ζόμπι», με τις τράπεζες να είναι απρόθυμες να εκδώσουν νέο χρέος για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων ομολόγων, λόγω των υψηλών αποδόσεων που θα ζητούν οι επενδυτές.

    Οι υποστηρικτές

    Πάντως οι ελκυστικές αποδόσεις έχουν επηρεάσει ακόμα κι αυτούς που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τον μηδενισμό των ομολόγων της Credit Suisse.

    «Τα ΑΤ1 είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσφέρουν το καλύτερο περιβάλλον που έχουμε δει εδώ και μία δεκαετία, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της BlueBay, Mark Dowding.

    «Όταν έχετε αποδόσεις 10% σε τράπεζες υψηλής ποιότητας, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ ελκυστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για να κατέχετε», δήλωσε ο Dowding.

    Στην περίπτωση της BlueBay αλλά και της PImco, παρά τις ζημιές που υπέστησαν, κατάφεραν να αντισταθμίσουν κάποιες απώλειες από  κέρδη άλλων ομολόγων της Credit Suisse που είχαν στην κατοχή τους.

    Υπάρχουν όμως και οι ομολογιούχοι που δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να μηδενίσει τα ομόλογα και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια.

    Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε συγκροτήσει μια ομάδα δικηγόρων από την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με κατόχους AT1 της Credit Suisse σχετικά με τις πιθανές νομικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Προσφέρεται να επαναγοράσει ομόλογα ύψους 2,75 δισ. ευρώ που εξέδωσε λίγο πριν την εξαγορά της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ