• Τράπεζες

    Pantelakis Securities: Ξεκινάει την κάλυψη της Optima Bank με στόχο τα €10

    Ο Γιώργος Τανισκίδης πρόεδρος της Optima bank

    Ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank


    Η Pantelakis Securities χαρακτηρίζει την περίπτωση της Optima Bank «μια σπάνια, ελκυστικά κοστολογημένη ιστορία τραπεζικής ανάπτυξης» και ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της με τιμή στόχο τα €10 και overweight.

    «Η Optima Bank είναι ένας ευέλικτος νεοεισερχόμενος όμιλος στον πολλά υποσχόμενο εγχώριο τραπεζικό τομέα, με σαφή εστίαση σε εταιρικούς/πλούσιους πελάτες. Προβλέπουμε 42% ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα την περίοδο 2022-2025 λόγω της αύξησης των χορηγήσεων, με 20-29% αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Από το rebranded/re-launch στα τέλη του 2019, η Optima διατήρησε μια σαφή εστίαση στην εξυπηρέτηση επιχειρήσεων μεσαίου (€2,5-50 εκατ. πωλήσεις ετησίως) και μεγάλου μεγέθους, προσελκύοντας μια βάση εύπορων πελατών (ρευστά διαθέσιμα πάνω από 50 χιλ. ευρώ), με την προσφορά της να επικεντρώνεται γύρω από την εξυπηρέτηση, τη βελτιωμένη διαδικασία και τη σωστή τιμολόγηση. Η Optima δεν επιβαρύνεται από ζητήματα κληρονομιάς κόκκινων δανείων και είναι σε θέση να στοχεύσει σε τμήματα της αγοράς που, είτε παραβλέπονται εντελώς, είτε εξυπηρετούνται ανεπαρκώς από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

    Οι τέσσερεις ελληνικές τράπεζες (που μαζί αντιπροσωπεύουν το 93%/92% των δανείων/καταθέσεων), απασχολούνταν σε μεγάλο βαθμό με τον εξορθολογισμό των λειτουργιών τους και την απομείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς τους, ενώ η Optima αύξησε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο σε 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 (μερίδιο αγοράς 1,5%, αλλά, κυρίως, 11% της μεταβολής του κλάδου το 2022) και την καταθετική της βάση σε 2,2 δισ. ευρώ (μερίδιο 1%). Ταυτόχρονα, κατάφερε να επιτύχει break-even το α’ τρίμηνο του 2021, μόλις 18 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας, με τον δείκτη RoTE να σκαρφαλώνει στο 26% (18% χωρίς τα κέρδη από τις συναλλαγές) το 2022.

    «Προβλέπουμε για την Optima Bank τον διπλασιασμό του δανειακού της χαρτοφυλακίου και την επίτευξη μεριδίου αγοράς 2,6% στις χορηγήσεις μέχρι το 2025, επιτυγχάνοντας 42% αύξηση καθαρών κερδών και διατήρηση του RoTE σε υψηλά επίπεδα με 29% το 2023 πέφτοντας σε ένα πιο βιώσιμο 20% έως το 2025, καθώς τα επιτόκια ομαλοποιούνται. Η αξία του χαρτοφυλακίου συσσωρεύεται παρά την υποτιθέμενη διανομή μερισμάτων σε ποσοστό 30-35%. Η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η οργανική κερδοφορία θα είναι αρκετές όχι μόνο για να διευκολύνουν μια τόσο ισχυρή αύξηση του δανεισμού αλλά και να αφήσουν το συνολικό κεφάλαιο κατά 4% πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Η Optima Bank απολάμβανε πάντα μια σταθερή μετοχική βάση (επενδύοντας επιπλέον 140 εκατ. ευρώ το 2021-22), καθώς και μια ισχυρή διοικητική ομάδα, με επιτυχημένο ιστορικό στην οικοδόμηση λειτουργίας τραπεζών στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο από τη δεκαετία του 1990. Επιπλέον, πρόσφατα ολοκλήρωσε μια ΑΜΚ ύψους 151 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τιμή στο ανώτερο άκρο (7,20 ευρώ) της αντίστοιχης τιμής και υπερκαλύφθηκε κατά 3,7 φορές, ή 5,1 φορές από τους επενδυτές της αγοράς (Reggeborgh, Fiera Capital και βασικός μέτοχος Ireon) που συνυπογράφουν 51 εκατ. ευρώ, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan για ελληνικές τράπεζες: Τι κυριάρχησε στις συζητήσεις με τους επενδυτές

    Eurobank: Προσφορές από 101 επενδυτές για το senior preferred ομόλογο

    Τράπεζα Πειραιώς: 500 αποχωρήσεις με το πρόγραμμα εθελουσίας



    ΣΧΟΛΙΑ