• Τράπεζες

    Πάνω από 70 πρώην στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ελέγχονται για δάνεια-μπόνους από την Εισαγγελέα Διαφθοράς

    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Ανοίγει η έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις πρώην στελεχών της Εθνικής Τράπεζας με δάνεια-μπόνους, όπως στην περίπτωση του Γιώργου Πάσχα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 70 παλαιά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ελέγχονται από την εισαγγελία διαφθοράς για ανάλογες χρηματοδοτήσεις (δάνεια-μπόνους) με αυτές του Γ. Πάσχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ.

    Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια του κ. Πάσχα πράγματι δεν είναι ληξιπρόθεσμα, όπως επισήμανε και ο ίδιος στην ανακοίνωσή του. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι εισαγγελικές πηγές, μέχρι σήμερα δεν έχει αποπληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε ότι δίνονταν συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή τους. Μόλις έληγε η μία, ξεκινούσε μια νέα, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται οι οφειλές ληξιπρόθεσμες.

    Έτσι, προκύπτουν δύο συμπεράσματα από το εισαγγελικό πόρισμα και την ποινική δίωξη. Πρώτον, ότι τα δάνεια εξαρχής δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή τους. Δεύτερον, ότι και οι παρατάσεις που δίνονταν κρίθηκαν προβληματικές, καθώς ούτε σε αυτή την περίπτωση δόθηκαν περαιτέρω εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους.

    Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι την ίδια περίοδο δόθηκαν σε περίπου 220 στελέχη της Εθνικής τράπεζας ανάλογες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ήταν μπόνους για να αγοραστούν μετοχές της τράπεζας.

    Η ποινική δίωξη και οι διάψευση Πάσχα

    Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς καταλόγιζε στον κ. Πάσχα επισφαλή δάνεια που φτάνουν τις 800.000 ευρώ. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για (κατά περίπτωση) απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

    Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και τα μέλη των επιτροπών που ενέκριναν τις επίδικες δανειοδοτήσεις.

    Ο συνεργάτης του επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, φέρεται να έλαβε το 2007 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος τα δάνεια ως ενδοϋπηρεσιακή χρηματοδότηση. Κατά την εισαγγελική έρευνα τα δάνεια δόθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και δίχως επαρκείς εγγυήσεις για την αποπληρωμή τους. Φέρονται επίσης να μην αποπληρώνονται.

    Κατά τους εισαγγελείς, η ζημία που προκλήθηκε στην Εθνική Τράπεζα φτάνει τις 800.000 ευρώ, όσα δηλαδή και τα ποσά των δανείων.

    Ωστόσο, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η είδηση μεταφέρθηκε με τρόπου που εμφάνιζε το δάνειο του κ. Πάσχα να είναι ληξιπρόθεσμο. Αυτό έφερε την έντονη αντίδραση του στελέχους της ΤτΕ, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του τα εξής:

    «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών”, του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο «βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του”, δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμα δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποινική δίωξη σε βάρος στελέχους της ΤτΕ για δάνεια 800.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Πάσχας (ΤτΕ): «Ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο προς την Εθνική ή άλλη τράπεζα»



    ΣΧΟΛΙΑ