• Τράπεζες

    Παγώνουν οι τιτλοποιήσεις μέχρι να ψηφιστεί το σχέδιο Ηρακλής


    Χειρόφρενο τραβάνε οι τράπεζες και «παγώνουν» τις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων μέχρι νεωτέρας. Μέχρι δηλαδή να ψηφιστεί το σχέδιο Ηρακλής, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

    Την ίδια ώρα το  οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον SSM, αναφορικά με τους όρους που θα συμφωνηθούν, ώστε ο επόπτης να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι τα senior ομόλογα θα είναι μηδενικού κινδύνου. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Προς το παρόν, τόσο ο SSM όσο και τράπεζες εξετάζουν  όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις  που θα έχει στην κερδοφορία τους και φυσικά στα κεφάλαια τους.

    Το νομοθέτημα για τον Ηρακλή βρίσκεται στη τελική φάση της συγγραφής του, ωστόσο πριν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή, θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις  από τους εποπτικούς φορείς και συγκεκριμένα από την ΕΚΤ, τον SSM, την Κομισιόν.

    Στην καλύτερη λοιπόν περίπτωση θα είναι νόμος του κράτους περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό όμως σημαίνει ότι μέχρι τότε «παγώνουν» οι τιτλοποιήσεις που οι ελληνικές τράπεζες είχαν στα σκαριά. Διότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εθελοντικά, -υπήρξε βέβαια και η ανάλογη  παραίνεση από τον επόπτη- θα συμμετάσχουν στο project Ηρακλής.

    Και έτσι οι τράπεζες θα περάσουν άλλη μία περίοδο καθυστέρησης, αφού όλες οι τιτλοποιήσεις θα μπουν στον Ηρακλή.

    Για παράδειγμα και η κλεισμένη από τον Ιούνιο συμφωνία της Eurobank  με την Pimco, για τη διαχείριση του  χαρτοφυλακίου  ύψους 2 δισ. ευρώ με την ονομασία   Pillar, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

    Σε καθυστέρηση πάει και η τελική συμφωνία μεταξύ  Eurobank  και  Pimco για την τιτλοποίηση του Cairo (πακέτου στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ) και την εξαγορά ποσοστού ως 80% της FPS (της μονάδας διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών της τράπεζας).

    Αν και η συμφωνία αυτή θεωρείται δεδομένο ότι θα υπογραφεί, ωστόσο υπάρχει ανατροπή ως προς την  αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων  καθώς οι τιμές αλλάζουν από τη στιγμή που τα senior  ομόλογα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.

    Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο Ηρακλής έχει στόχο  να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα. Να απαλλάξει τις τράπεζες από το βάρος των «κόκκινων» δανείων –στο όχημα του Ηρακλή θα «φορτωθούν» δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου να φτάνει τα 9,5 δισ. ευρώ-, αλλά και να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική επενδυτικά. Και αυτό σε μία συγκυρία που 15 τρισ. δολάρια παγκοσμίως αναζητούν ελκυστικές αποδόσεις…



    ΣΧΟΛΙΑ