• Τράπεζες

    Δραματική βουτιά κερδών και εσόδων για την HSBC – “Τριγμοί” και στην Ελλάδα

    O κ.  Peter Yeates, CEO HSBC Ελλάδα


    Δυσαρεστημένος από την κερδοφορία τρίτου τριμήνου 2019 εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ομίλου της HSBC, Noel Quinn, χαρακτηρίζοντας την απόδοση της Ευρώπης «απαράδεκτη». Αντίθετα η Ασία πήγε καλά με αύξηση στα προ φόρων κέρδη κατά  4%.

    Συνολικά όμως τα καθαρά κέρδη έκαναν βουτιά  24% στα 2,97 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 3,96 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο.

    Δρομολογούνται λοιπόν αλλαγές στο μάνατζμεντ του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Ο κ. Quinn, ήταν σαφής:  κάποιες δραστηριότητες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα  σε ένα «απαιτητικό περιβάλλον στο τρίτο τρίμηνο».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σχέδιο μας για βελτίωση της απόδοσης, για αύξηση των εσόδων δεν απέδωσε. Για αυτό, προχωράμε σε αλλαγή του μοντέλου  και μεταφέρουμε κεφάλαια σε τομείς με περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και υψηλότερης απόδοσης».

    Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν 12% στα 5,35 δισ. δολάρια, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών επιδράσεων και των έκτακτων στοιχείων. Τα έσοδα το ίδιο διάστημα υποχώρησαν κατά 3,2% (σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκαν  στα 13,36 δισ. δολάρια.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν πτώση  κατά 1,4% στα 7,57 δισ. δολάρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 19% στα 4,33 δισ. δολάρια

    Στην Ελλάδα τώρα, από τον περασμένο Ιανουάριο CEO έχει τοποθετηθεί ο κ.  Peter Yeates, ο οποίος ήρθε από το Λονδίνο, όπου διατηρούσε στρατηγικό ρόλο στον τομέα Global Banking and Markets της HSBC.

    Προηγουμένως, ο Peter Yeates είχε διατελέσει για τέσσερα χρόνια CEO της HSBC Λιβάνου.

    Όπως είναι γνωστό, επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management της τράπεζας στην χώρα μας είναι ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς.

    Να σημειωθεί ότι η  HSBC στην Ελλάδα  ήταν απούσα όλες τις εκδόσεις ομολόγων (Aegean, ΤΕΝΕΡΓΑ κλπ)  των τελευταίων μηνών. Επίσης, και το άνοιγμα στην λιανική τραπεζική και ιδιαίτερα στην αγορά στεγαστικών δανείων που επιχείρησε η τράπεζα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

    Η διπλή αυτή «αποτυχία» -όπως αναφέρουν τραπεζικές  πηγές- βαρύνει το ελληνικό μάνατζμεντ και δρομολογεί εξελίξεις για την αντικατάσταση προσώπων.



    ΣΧΟΛΙΑ