• Τράπεζες

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τραπεζιτών με τον Χρ. Σταϊκούρα – Τι είπαν για το σχέδιο «Ηρακλής»

    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό τομέα, κ. Γιώργο Ζαββό με αντικείμενο το σχέδιο «Ηρακλής».

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι CEO κκ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Θεόδωρος Πανταλάκης (Attica Bank).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που κράτησε πάνω από 1,5 ώρα, συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής» που προβλέπει την τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων ύψους έως 30 δισ. ευρώ.  Για τις τιτλοποιήσεις αυτές θα εκδοθούν senior,  mezzanine και junior τίτλοι, με τους senior τίτλους ύψους περί τα 9 δισ. ευρώ να τους εγγυάται το ελληνικό δημόσιο. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τι κόστος συνεπάγεται για τις τράπεζες αυτή η εγγύηση.

    Το σχέδιο Ηρακλής βρίσκεται ήδη στα χέρια της DGComp. Το σχέδιο «πατά» στο ανάλογο Ιταλικό μοντέλο, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους αναμένεται οι εγκρίσεις να έχουν δοθεί πριν το τέλος του μήνα. Στόχος της κυβέρνηση είναι να νομοθετήσει σχετικά πριν τις αρχές Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες έδωσαν μια πρώτη τάξη μεγέθους ενημέρωση στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για το  ύψος των κόκκινων δανείων που μπορούν να μεταφέρουν δυνητικά στο σχήμα Ηρακλής. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το ποιο θα είναι το ύψος του τελικού λογαριασμού που θα κλιθούν να πληρώσουν για τις εγγυήσεις.

    Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ