• Τράπεζες

    Οδηγός για ασφαλείς τιτλοποιήσεις η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών


    Σε άρση της αβεβαιότητας στο μέτωπο των ενυπόθηκων κόκκινων δανείων, ενόψει και των σχεδίων για τιτλοποιήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων που έχουν στα πλάνα τους οι τράπεζες, συμβάλει η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να αποσταλεί σήμερα Δευτέρα στους θεσμούς και σύμφωνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη η κατάληξη σε συμφωνία, συνιστά ένα θετικό βήμα καθώς θα δώσει ένα σήμα προς τις αγορές, αίροντας την αβεβαιότητα για το θέμα.

    Σημειώνεται ότι οι όροι προστασίας της πρώτης κατοικίας ακουμπούν ένα μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που φθάνει τις 180.000 και οι θεσμοί, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ, δεν έχουν δώσει ακόμη το πράσινο φως, διατηρώντας επιφυλάξεις για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται.

    Όπως ωστόσο εκτιμούν τραπεζικά στελέχη θα επιτρέψει στις τράπεζες να δρομολογήσουν πλέον με μεγαλύτερη βεβαιότητα τις τιτλοποιήσεις που έχουν στα σχέδιά τους και οι οποίες θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τη μείωση των NPEs το 2019.

    Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη Eurobank που έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για την τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ και δρομολογεί ήδη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη δεύτερη τιτλοποίηση των 7 δις ευρώ, ανάλογες κινήσεις έχουν προαναγγείλει τόσο η Εθνική τράπεζα όσο και η Alpha Bank.

    Η οριστικοποίηση των όρων βάσει των οποίων θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία θα ομαλοποιήσει την αγορά των στεγαστικών δανείων που συγκεντρώνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 27 δις ευρώ και θα επιτρέψει στις τράπεζες να τιμολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χαρτοφυλάκια που θα βγουν προς τιτλοποίηση το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το νέο πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα για ρυθμίσεις και θα αποκαταστήσει τις ταμειακές ροές στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των ενυπόθηκων δανείων, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για ρευστοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας όσων οφειλετών δεν ενταχθούν σε ρύθμιση.

    Γκρίζα ζώνη στη συμφωνία που δυσκολεύει τα σχέδια των τραπεζών στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, αποτελεί το θέμα των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για ένταξη στο νόμο Κατσέλη και η εκδίκασή τους εκκρεμεί. Οι τράπεζες αποδέχθηκαν να μη μεταφερθούν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, καθώς η υποχρεωτικότητα προσέκρουε σε σοβαρά νομικά θέματα.

    Εξασφάλισαν ωστόσο τη δυνατότητα να ελέγξουν τις περιπτώσεις αυτές και το κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια για να διεκδικήσουν τη δικαστική προστασία, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τη δικαιούνται, να μπορούν να κάνουν αναστολή της προσωρινής προστασίας που έχει δοθεί στον οφειλέτη. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ και ως εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί η άρση του απορρήτου που έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει ήδη για όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Μυλωνάς: Σε δύο μήνες το νέο σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πενήντα ερωτήματα ζητούν απάντηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμπανάκι από Fitch: Κίνδυνος για αυστηρότερα capital controls από τα κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ