• Τράπεζες

    Ο Εξάρχου στην Attica Bank: Ο Στουρνάρας, η Βρεττού και τα 60 εκατ ευρώ – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξανδρος Εξάρχου- Ελένη Βρεττού- Γιάννης Στουρνάρας

    Αλέξανδρος Εξάρχου- Ελένη Βρεττού- Γιάννης Στουρνάρας


    Με την εισήγηση της Ελένης Βρεττού, CEO της Attica Bank ξεκίνησε χθες στις 7 το απόγευμα, στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος και παρουσία του Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, η κρίσιμη συνάντηση των μετόχων της Τράπεζας Αττικής.

    Μιάμιση ώρα μετά είχε βγει  «λευκός καπνός» για την είσοδο της Thrivest στην Attica Bank καθώς θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ποσό άνω των 60 εκατ ευρώ. Αλλά 40 εκατ ευρώ θα εισφέρει το ΤΜΕΔΕ και 329 εκατ ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας,  ο στενός του συνεργάτης Σπύρος Παντελιάς (επικεφαλής της εποπτικής διεύθυνσης), η υποδιοικητής της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, ο CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης και ο πρόεδρος του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) Κωνσταντίνος Μακέδος. Από την πλευρά της Thrivest συμμετείχε ο επιχειρηματίας και μέτοχος Αλέξανδρος Εξάρχου.

    Η εισήγηση της Ελένης Βρεττού εστίασε στο deal με την Thrivest, έδωσε το περίγραμμα που θα οδηγήσει σε μία «καθαρή» Attica Bank,  απαλλαγμένης από τα προβληματικά δάνεια. Και φυσικά αναφέρθηκε στη διαδικασία πώλησης των χαρτοφυλακίων Astir 1, Metexelixis, Omega, που περιλαμβάνουν προβληματικά δάνεια  συνολικής αξίας πάνω από 2,3 δις ευρώ, με την τράπεζα να περιμένει δεσμευτικές προσφορές τις επόμενες μέρες.

    Στη συνάντηση «κλείδωσε» και ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, με την «ένωση» της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία επίσης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC.

    Θετικοί στην εξέλιξη του deal –που έχει το «πράσινο» φως από τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα –  ήταν ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και πρόεδρος της Attica Bank Κωνσταντίνος Μακέδος, όπως και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Εξάρχου, εκπροσωπώντας την Thrivest.

    Και έτσι τα ενδιαφερόμενα μέρη, διέψευσαν τις Κασσάνδρες και  κατέληξαν σε συμφωνία συναντίληψης για την Attica Bank.

    Χάραξαν τον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την είσοδο της Thrivest ως ιδιώτη επενδυτή στην ΑΜΚ με ποσό  άνω των 60 εκατ ευρώ, όπως αναφέρουν  καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Thrivest -συμφερόντων των Δ. Μπάκου. Ι. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου-,  έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι  η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε, δημιουργεί θετικές προοπτικές , τόσο για την Τράπεζα Αττικής,  όσο και για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στο μέλλον.

    Η εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως ρεπορτάζ του mononews, ότι η αύξηση θα ολοκληρωθεί με συμμετοχή της Thrivest.

    Με 10% η Thrivest στην Attica Bank

    Η είσοδος του σχήματος της Thrivest (των Εξάρχου και ΜπάκουΚαϋμενάκη) θα γίνει μέσω της μερικής εξάσκησης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ από την πλευρά του ΤΜΕΔΕ. Σε συνδυασμό προφανώς και με την κάλυψη των όποιων μετοχών μείνουν αδιάθετες ή εκποιηθούν τα δικαιώματα από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας, που τώρα κατέχουν αθροιστικά το 1,99% της τράπεζας.

    Η πρόθεση της επιχειρηματικής τριπλέτας για τοποθέτηση περίπου 60 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι θα αποκτήσουν 4,444 εκατ. μετοχές από την ΑΜΚ, έναντι των 13,5 ευρώ τη μίας.

    Μετά από την κεφαλαιακή αύξηση οι μετοχές αυτές θα αντιστοιχούν στο 10% του νέου συνόλου των τίτλων της Αttica Bank.

    Το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) που έχει τώρα το 20,11% θα …κάνει χώρο για την είσοδο της Thrinvest. Κι έτσι από τα 95,19 εκατ. ευρώ που ήταν το μερίδιο της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων του, θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 35,19 εκατ. ευρώ. Με αυτήν την κεφαλαιακή συνδρομή θα αποκτήσει 2,6 εκατ. νέες μετοχές και μαζί με τις παλαιές, το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα θα πέσει στο 10,4%.

    Επί του παρόντος είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι μέτοχοι που έχουν το 1,99% του free float και το μερίδιο συνεισφοράς τους στην ΑΜΚ αντιστοιχεί σε καταβολή 9,4 εκατ. ευρώ περίπου. Αν κανένας εξ αυτών δεν μπεί στην αύξηση κεφαλαίου, τότε εκείνοι που θα απορροφήσουν τα αδιάθετα υπόλοιπα (Thrinvest ή και το ΤΜΕΔΕ) θα αυξήσουν τη μετοχική τους θέση κατά 1,6%. Αν μπεί στην ΑΜΚ το μισό από το free float τότε αντίστοιχα, οι δύο πόλοι θα ενισχύσουν τη θέση κατά 0,8%.

    Το ΤΧΣ με τα 329 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει θα διατηρήσει το υφιστάμενο 69,51% που έχει στην τράπεζας. Επίσης και ο e-ΕΦΚΑ θα διατηρήσει το 8,40% εισφέροντας στην ΑΜΚ 39,8 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Λευκός καπνός για τη συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ – Πάνω από 60 εκατ. βάζει ο Εξάρχου

    Στουρνάρας: Οι τράπεζες διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης

    Attica Bank: H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί και με τη συμμετοχή της Thrivest



    ΣΧΟΛΙΑ