• Business

    Ευρωπαϊκές τράπεζες: Χαμόγελα φέρουν τα υψηλότερα περιθώρια μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων

    • Bloomberg
    Ralph Hamers, CEO UBS

    Ralph Hamers, CEO UBS


    Μετά από χρόνια χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν πλέον στην πράξη την πολυαναμενόμενη ώθηση από την αλλαγή νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, με στόχο την καταπολέμηση τους αυξανόμενου πληθωρισμού.

    Η UBS ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα έσοδα στο τμήμα διαχείριση περιουσίας. Η HSBC επωφελείται ήδη από τις αυξήσεις στην εγχώρια αγορά της.

    Η Banco Santander, της οποίας το χαρτοφυλάκιο δανείων ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) για πρώτη φορά, αναμένει ώθηση στα περιθώρια κέρδους, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται σε αρκετές αγορές, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Πολωνίας και ενδεχομένως και της ζώνης του ευρώ φέτος.

    Τα υψηλότερα επιτόκια «θα βοηθήσουν σίγουρα τα καθαρά έσοδα από τόκους», δήλωσε ο Ralph Hamers, διευθύνων σύμβουλος της UBS, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

    «Περιμένουμε έναν ούριο άνεμο στην πλευρά των εσόδων άνω του ενός δισεκατομμυρίου που θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στον κλάδο διαχείρισης πλούτου», επισήμανε.

    Margin Erosion | Negative rates have contributed to falling lending income at Europe's banks
    Τα αρνητικά επιτόκια οδήγησαν στη μείωση των εσόδων των ευρωπαϊκών τραπεζών από δανεισμό

    Τα αποτελέσματα των τριών τραπεζών — οι πρώτες μεγάλες τράπεζες στην περιοχή που ανακοίνωσαν κέρδη πρώτου τριμήνου — ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά το γεγονός ότι η επιβράδυνση στις ασιατικές αγορές που είναι γι’ αυτές βασικές, έπληξε την HSBC και την UBS και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστάτωσε τους επενδυτές.

    Αλλά μαζί με τα οφέλη των υψηλότερων επιτοκίων έρχονται και πρόσθετα κόστη. Στη Santander, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενα έξοδα σε βασικές αγορές όπως η Ισπανία και η Βραζιλία, το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 8%, παρόλο που η τράπεζα σημειώνει ρεκόρ στη διατήρηση της αύξησης του κόστους κάτω από τον πληθωρισμό. Ο Hamers της UBS τόνισε τις «πιέσεις κόστους σχετικά με τους μισθούς» στις ΗΠΑ και την Ασία.

    Στην HSBC, όπου τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 7,4% από πέρυσι, τα αυξανόμενα επιτόκια προκάλεσαν αιφνιδιαστική πτώση στο βασικό μέτρο κεφαλαιακής ισχύος, που μειώθηκε εν μέρει λόγω του πλήγματος 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τίτλους που η εταιρεία κατείχε ως αντιστάθμιση επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετες επαναγορές μετοχών είναι απίθανες φέτος.

    Ο Chief Financial Officer της, Ewen Stevenson, ο οποίος φάνηκε αισιόδοξος σε συνομιλία με αναλυτές την Τρίτη, χαρακτήρισε την πτώση «αναντιστοιχία χρόνου στο κεφάλαιο» και είπε ότι το επόμενο έτος θα πρέπει να δούμε το αντίστροφο αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει «πολύ υψηλότερο καθαρό εισόδημα από τόκους, πολύ υψηλότερες αποδόσεις, πολύ υψηλότερη ικανότητα διανομής το 2023 και μετά».

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Προβλέπει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ