• Τράπεζες

    Νέο ωράριο στις τράπεζες: Πώς θα εξυπηρετούνται από εδώ και στο εξής οι πολίτες

    • NewsRoom
    τραπεζουπαλληλοι


    Από «πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση» χαρακτηρίστηκε η πέμπτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της πρώτης. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι βασικές διεκδικήσεις, που είχε θέσει ο κλάδος, πήραν το «πράσινο φως», ενώ την ίδια ώρα ρυθμίστηκαν και μερικά ακόμη ζητήματα, που σχετίζονται με βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

    Η συμφωνία, που επετεύχθη, ορίζει τα εξής:

    • Προστατεύεται η απασχόληση

    «Η βελτιωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ, για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά σε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις».

    • Προστατεύεται το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων

    Παράλληλα, θα αποκατασταθεί σταδιακά και μέρος των απωλειών. «Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στην τριετία, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου».

    • Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών

    Το ωράριο των συναλλαγών θα μειωθεί κατά 30 λεπτά την ημέρα, από Δευτέρα έως και Πέμπτη. Έτσι, το ωράριο εξυπηρέτησης συναλλαγών θα διαμορφωθεί στις ώρες λειτουργίας από 08.00 έως 14.00, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

    • Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με την ψηφιοποίηση των εργασιών των τραπεζών
    • Για πρώτη φορά, ο κλάδος θα εισαχθεί σε Σ.Σ.Ε ρύθμισης – πλαισίου, σχετικά με τα συστήματα αξιολόγησης
    • Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που αποτελούν εργαζόμενους στον κλάδο, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιλέγουν το μειωμένο ωράριο, που δικαιούνται, διαλέγοντας το χρόνο που τους εξυπηρετεί, εντός ωραρίου.
    • Ρυθμίζονται επιπλέον ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.

    Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ αναφέρει χαρακτηριστικά «η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ έχει σημαντική θεσμική αλλά και ουσιαστική αξία με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης.

    Είναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς να εφησυχάζει απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων, για μια ακόμη φορά, κινείται σταθερά μπροστά, θέτοντας τις βάσεις, για να γίνει πράξη η ελπίδα και το όραμα, που έχουμε όλοι ανάγκη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γκρίνια δίχως τέλος στην Εθνική Τράπεζα για τα νέα στελέχη που έρχονται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνεια σε ελβετικό: Δικαιώνει τις τράπεζες η απόφαση του Αρείου Πάγου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αύξηση 2,75% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων σε βάθος τριετίας



    ΣΧΟΛΙΑ