• Τράπεζες

    Νέες ρυθμίσεις για δάνεια σε αναστολή πληρωμών λόγω πανδημίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια που μπήκαν σε αναστολή πληρωμών στην πρώτη φάση της πανδημίας αναμένεται να φέρουν οι τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, οι δανειολήπτες θα πληρώνουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 μειωμένη δόση κατά 50%.

    Πηγές της Εθνικής Τράπεζας αναφέρουν στο mononews.gr ότι η τράπεζα έχει έτοιμο νέο πρόγραμμα με το οποίο οι δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα αναστολής πληρωμών θα καταβάλλουν για τα δάνεια τους μειωμένη δόση κατά 50% για όλη τη διάρκεια του 2021.

    «Ανησυχούμε και θέλουμε να διευκολύνουμε τους πελάτες μας, να διατηρήσουν στην πράσινη περιοχή τα δάνεια τους», λέει χαρακτηριστικά πηγή της ΕΤΕ και συμπληρώνει πως «όσο πιο απλό είναι το πρόγραμμα τόσο πιο εύκολα κατανοητό είναι και αποδεκτό από την πελατεία».

    Σε κάθε περίπτωση, οι αναστολές πληρωμών έχουν επεκταθεί μέχρι το τέλος του έτους και τα τραπεζικά επιτελεία προχωρούν στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας, με βάση τις επιδημιολογικές εξελίξεις, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις από ένα δεύτερο γενικό lockdown. Σε αναστολές πληρωμών έχουν μπει δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά μετά τη λήξη των μορατόριουμ. Και για αυτό οι τράπεζες σχεδιάζουν να βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα των πληρωμών, επεκτείνοντας και για το 2021 τις διευκολύνσεις.

    Την ίδια ώρα, οι τράπεζες «σκανάρουν», ταξινομούν και παρακολουθούν την εξέλιξη των επιχειρηματικών δανείων. Ο επόπτης, εν προκειμένω, η Τράπεζα της Ελλάδος, τους έχει ζητήσει να έχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, ώστε να να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις αν καταστεί αναγκαίο.

    Οι τράπεζες, λοιπόν, έχουν προχωρήσει σε ταξινόμηση των χρηματοδοτήσεων ανά επιχειρηματικό κλάδο και των ποσών που χορηγήθηκαν από την αρχή του έτους. Όπως έχουν ταξινομήσει τα δάνεια για τα οποία ισχύουν οι αναστολές πληρωμών, τα δάνεια που δόθηκαν με επιδότηση επιτοκίου καθώς και με την εγγύηση του δημοσίου. Ακόμα έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία που αφορούν την έκθεση των επιχειρήσεων στον δανεισμό ανάλογα με το μέγεθος τους, αλλά και την περιοχή που δραστηριοποιούνται. Σε στενή παρακολούθηση βρίσκονται και τα δάνεια του τουρισμού, κλάδος που έχει πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας.

    Στο μεταξύ έκλεισε και το πρόγραμμα Γέφυρα, με την πλατφόρμα να έχει δεχθεί 160.000 αιτήματα για δάνεια συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τελικά θα ικανοποιηθούν περί τις 70 με 80 χιλιάδες περιπτώσεις –που θα πληρούν τα κριτήρια- και οφειλές συνολικού ύψους μέχρι 7 δισ. ευρώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ