• Τράπεζες

    Morgan Stanley: Έρχεται ένας από τους μεγαλύτεροuς γύρους περικοπών θέσεων εργασίας στην Ασία

    • Bloomberg
    Ted Pick, ο νέος CEO της Morgan Stanley

    Ted Pick, ο νέος CEO της Morgan Stanley


    Να περικόψει περίπου 50 θέσεις εργασίας στην Ασία σχεδιάζει αυτή την εβδομάδα η Morgan Stanley, με τουλάχιστον το 80% αυτών να περιορίζεται στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Αυτός ο γύρος περικοπών θέσεων εργασίας θα είναι ο μεγαλύτερος εδώ και χρόνια για την Morgan Stanley στην Κίνα, τη σημαντικότερη αγορά της στην περιοχή, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγωνίζεται να σταθεροποιηθεί σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

    Οι προγραμματισμένες περικοπές επηρεάζουν περίπου το 13% των 400 τραπεζιτών στην περιοχή, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, αναφέρει το Bloomberg.

    Περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους στον επόμενο γύρω περικοπών, ωστόσο, τα τελικά νούμερα ενδέχεται να αλλάξουν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley ανέφερε χθες Τρίτη ότι τα καθαρά έσοδα από την Ασία μειώθηκαν κατά 12% στα 1,74 δισεκατομμύρια δολάρια το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρόλο που τα παγκόσμια αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

    Τα κέρδη για το τρίμηνο ανήλθαν σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με έσοδα 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στα βήματα άλλων κολοσσών

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα καθυστέρησε τις απολύσεις στα τέλη του περασμένου έτους, ελπίζοντας ότι τα ιστορικά χαμηλά μπόνους για τους dealmakers θα οδηγούσαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις.

    Ωστόσο, μόνο λίγοι τραπεζίτες αποχώρησαν, γεγονός που ώθησε την εταιρεία να προβεί σε περικοπές καθώς τα έσοδα από την Κίνα συνεχίζουν να μειώνονται.

    Σημειώνεται ότι τα παγκόσμια  χρηματοοικονομικά ιδρύματα επιδιώκουν να μειώσουν τα έξοδα, καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ έχουν περικόψει το προσωπικό στην Ασία, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, σε συνδυασμό με το πλήγμα στις επιχειρήσεις και τη κρίση των ακινήτων.

    Οι πωλήσεις μετοχών από κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, υποχώρησαν σε χαμηλό δύο δεκαετιών στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το α’ τρίμηνο, περίπου στο 30% του όγκου από την ίδια περίοδο πέρσι, και μόλις στο 4,3% του επιπέδου που παρατηρήθηκε το 2021, δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg.

    Η HSBC Holdings, ξεκίνησε την Τρίτη έναν νέο γύρο περικοπών, ακολουθώντας την UBS και την Bank of America, οι οποίες περιέκοψαν θέσεις εργασίας νωρίτερα φέτος.

    Η Goldman Sachs, η Citigroup και η JPMorgan, έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια στην Ασία.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι πληρωμές για τους περισσότερους ανώτερους επενδυτικούς τραπεζίτες σε εταιρείες της Wall Street στην Ασία έπεσαν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο δεκαετίες.

    Μάλιστα, τουλάχιστον το 20% των διευθυντικών στελεχών σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και UBS, δεν έλαβαν μπόνους τον Ιανουάριο.

    Παρόλα αυτά, η Morgan Stanley χτίζει σταδιακά τις δραστηριότητές της στην Κίνα, η οποία φαίνεται ότι ανακάμπτει.

    Εκτός άλλων, η τράπεζα προέβη σε ορισμένες προσλήψεις ανώτερων στελεχών για το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της φέτος, όπως ο Michael Ginzburg από την Goldman Sachs στην Αυστραλία και ο πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse Seiwon Kim στην Κορέα.

    Η Min Huang, πρώην μέλος της ελβετικής τράπεζας, εντάχθηκε στη λίστα των στελεχών αυτό τον μήνα, προκειμένου να ηγηθεί της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην ευρύτερη Κίνα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Έναρξη τραπεζικής σχέσης σε λιγότερο από 15΄από την Τράπεζα Πειραιώς

    Morgan Stanley: Αύξηση κερδοφορίας στο τρίμηνο – Δυναμικό ξεκίνημα το 2024

    ΒofA: Βουτιά 18% στα κέρδη τριμήνου – Έσοδα άνω των προσδοκιών στα $26 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ