• Τράπεζες

    Morgan Stanley: Αποχωρεί ο CEO ύστερα από 13 χρόνια

    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley Photographer: Simon Dawson/Bloomberg


    Ένας από τους μακροβιότερους CEO των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, ο Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley, αποχωρεί από τη θέση του, ύστερα από 13 χρόνια.

    Ο ίδιος μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Morgan Stanley, ανέφερε την Παρασκευή ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα τοποθετηθεί εντός των επόμενων 12 μηνών.

    Η διαδρομή του

    Ο Τζέιμς Γκόρμαν έγινε διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley το 2010 και πρόεδρος το 2012. Κατά την 13ετή πορεία του, έκανε αρκετές προσπάθειές στην κατεύθυνση να θωρακίσει την τράπεζα από τα σκαμπανεβάσματα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Η Morgan Stanley, η οποία επλήγη σοβαρά το 2008, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, κατάφερε μέσα στην επόμενη δεκαετία να γιγαντώσει τη μονάδα διαχείρισης πλούτου, ξεχωρίζοντας από τις άλλες τράπεζες και δημιουργώντας ένα αντίβαρο στις οικονομικές αναταραχές που θα επηρέαζαν την ανάπτυξή της.

    Η μονάδα διαχείρισης πλούτου, η οποία «χτίστηκε» μέσα από δεκάδες εξαγορές, αποτελούσε το 45% των εσόδων της το α΄ τρίμηνο του 2023.

    Σημειώνεται ότι μόνοι άλλοι επικεφαλής μεγάλων τραπεζών που παραμένουν στις θέσεις τους από την περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι ο Τζέιμς Ντίμον της JPMorgan Chase και ο Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America.

    Οι διάδοχοι

    Σύμφωνα με τον Γκόρμαν, το διοικητικό συμβούλιο έχει εντοπίσει τρεις πολύ ισχυρούς υποψηφίους, οι οποίοι διεκδικούν τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο CEO,  o Γκόρμαν θα παραμείνει για μία περίοδο  ως εκτελεστικός πρόεδρος στην τράπεζα.

    Τα στελέχη που θεωρούνται ως τα πιο πιθανά να αντικαταστήσουν τον Γκόρμαν είναι οι Άντυ Σαπενστάϊν, συν-πρόεδρος και επικεφαλής της διαχείρισης περιουσίας, Τεντ Πικ, συν-πρόεδρο και επικεφαλής των θεσμικών τίτλων και συν-επικεφαλής της εταιρικής στρατηγικής και Νταν Σίμκοβιτς, επικεφαλής της διαχείρισης επενδύσεων και συν-επικεφαλής της εταιρικής στρατηγικής.

    Ο σχεδιασμός για την διαδοχή στην ηγεσία της Morgan Stanley βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Ένας ανασχηματισμός του 2021, άνοιξε τον δρόμο για μία κούρσα για τέσσερις, με τον Τζόναθαν Προύζαν, τότε γενικό διευθυντή λειτουργίας, να αποσύρεται τον Ιανουάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Σε εξαιρετική τροχιά η οικονομία της Ελλάδας – Οι εκτιμήσεις για 2023-2024



    ΣΧΟΛΙΑ