• Τράπεζες

    Moody’s: Αναβαθμίζει σε σταθερό το outlook για τις ελληνικές τράπεζες


    Σε αναβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s παραθέτοντας ως βασικές αιτίες την βελτίωση της κερδοφορίας και της χρηματοδότησής τους, παρά τα προβλήματα με τα «κόκκινα δάνεια» και τις περιορισμένες ευκαιρίες χορήγησης δανείων. Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές από αρνητικές σε σταθερές για το αξιόχρεο των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.

    “Περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία το 2016-17 λόγω σημαντικά μειωμένων προβλέψεων, μειωμένου κόστους χρηματοδότησης και περιορισμένων λειτουργικών δαπανών”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στη διατραπεζική αγορά repos, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό ELA και βελτιώνοντας το προφίλ ρευστότητας. Ωστόσο, η Moody’s σημειώνει ότι αναμένεται να παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας για τους επόμενους 18 μήνες.

    Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην διαχείριση του τεράστιου όγκου προβληματικών δανείων. Η Moody’s αναμένει ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα παραμείνει υψηλός, πάνω από το 40% του συνολικού δανεισμού, ως τα τέλη του 2017, από περίπου 45% τον Ιούνιο του 2016.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι παρά την μέτρια ανάκαμψη, η οικονομική δραστηριότητα, η κατανάλωση και οι νέες επενδύσεις μάλλον θα είναι περιορισμένες, θέτοντας όρια στον τραπεζικό δανεισμό και την αύξηση των εσόδων.

    Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών εκτιμά ότι ο δείκτης κεφαλαακής επάρκειας CET1 θα ανέλθει στο 17% (από τον Ιούνιο), πάνω από το κατώτατο όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

    Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017, από το 0% που περιμένει για φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ