• Τράπεζες

    Πάνω από 500 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» της Attica Bank

    Attica Bank: Σήμερα οι αποφάσεις γα τα «κόκκινα» δάνεια

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Στα χέρια της Ελένης Βρεττού,  της νέας CEO της Attica Bank, αναμενόταν να περιέλθει  σήμερα το μεσημέρι η αξιολόγηση της DBRS για την τιτλοποίηση Omega των 1,3 δις ευρώ, η ένταξη της οποίας στο πρόγραμμα «Ηρακλής» γράφει ζημιά για την τράπεζα 300 εκατ ευρώ.

    Ωστόσο το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας των μηχανικών –οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους πάνω από 500 εκατ ευρώ-, θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες και θα εξαρτηθεί από τη διαχείριση των ζημιών σύμφωνα με το νέο business plan που θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Attica Bank.

    Αυτό το νέο επιχειρησιακό πλάνο με τη σειρά του θα επηρεάσει και το capital plan για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ενώ ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» αν η τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ή περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου.

    Σύμφωνα με το προηγούμενο πλάνο της Attica Bank υπάρχει η δέσμευση για αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 365 εκατ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων, αφού το πιθανότερο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες να καλυφθούν τμηματικά.

    Σε κάθε περίπτωση οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Το επιχειρησιακό πλάνο θα υποβληθεί στην ΤτΕ μετά την 16η Σεπτεμβρίου.

    Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά και για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή» καθώς η παράταση του προγράμματος λήγει τον Οκτώβριο φέτος.

    Σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση της Attica Bank έλαβε από την DBRS την προκαταρκτική έκθεση πιστοληπτικής διαβάθμισης για τις ομολογίες πρώτης εξασφάλισης της τιτλοποίησης Omega. Αν η τράπεζα αιτηθεί την λήψη κρατικής εγγύησης για το senior ομόλογο της τιτλοποίησης, τότε θα πρέπει να λάβει πρόσθετες προβλέψεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να έχει το ομόλογο πιστοληπτική διαβάθμιση BB-.

    Για την ένταξη των τριών τιτλοποιήσεων –δηλαδή της Omega και των Astir 1 και 2-, στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, η τράπεζα θα πρέπει να λάβει πρόσθετες προβλέψεις συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελένη Βρεττού: Το μεγάλο στοίχημα της νέας CEO της Attica Bank – Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ