• Ενέργεια

    Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χρειάζεται πλαφόν στην τιμή ρωσικού αερίου

    • NewsRoom
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Ήρθε η ώρα να καθοριστεί ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι τώρα η ώρα για ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών προς την Ευρώπη», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης Γερμανών συντηρητικών βουλευτών στην πόλη Murnau, σύμφωνα με το Reuters.

    Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρίες.

    «Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

    Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην εκτόξευση των τιμών.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου, η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών, δήλωσε χθες, Πέμπτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής.

    «Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Μούρναου.

    «Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φθάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν», είπε, σημειώνοντας πως η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ απ΄ό,τι η Ρωσία.

    «Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά: βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως η Ρωσία επιλέγει τώρα να κάψει αέριο παρά να διανείμει τους όγκους που προβλέπονται από τα συμβόλαια στην Ευρώπη.

    G7: Εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

    Την επιβολή πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα, μία κίνηση που οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα μειώσει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και θα περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από το αργό.

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της θα συζητήσουν το μέτρο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει ότι όσοι αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές που υπόκεινται σε πλαφόν, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία σχεδιάζουν να απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες για ρωσικές αποστολές πετρελαίου από τον Δεκέμβριο.

    «Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη συρρίκνωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο αλλά και τη μείωση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre. «Θα ακούσουμε περισσότερα την Παρασκευή για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνοι μας, είμαστε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας στο G7. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να χτυπήσουμε πραγματικά τη Ρωσία οικονομικά».

    Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το G7, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ην Ιταλία, ην Ιαπωνία και το Καναδάς, δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να περιορίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της «σταδιακής κατάργησης ή απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου».

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας μετά τα σχέδια παρέμβασης της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ