• Τράπεζες

    Μείωση κόκκινων δανείων 10 δισ. με μεταφορά προσωπικού σε νέα εταιρεία εξετάζει η διοίκηση της Alpha Bank

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Ψάλτης Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Μοντέλο carve out δηλαδή μεταφοράς της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε ξεχωριστή εταιρεία στην οποία θα μεταφερθεί και προσωπικό της τράπεζας, μελετά η διοίκηση της Alpha Bank.

    Πρόθεση της διοίκησης είναι στην εν λόγω εταιρεία να μεταφερθούν δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ και προσωπικό περί των 700 υπαλλήλων από τις διευθύνσεις καθυστερήσεων της τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο άμεσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτή.

    Το μοντέλο carve out, που βασίζεται στην απόσχιση μιας δραστηριότητας και τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας και το οποίο έχει εφαρμοστεί κατά κόρον σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι τράπεζες των οποίων αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τον τελευταίο χρόνο το μοντέλο αυτό έχει υιοθετηθεί και στη χώρα μας από τη Eurobank, καθώς και σε παραλλαγή από την τράπεζα Πειραιώς.

    Η διοίκηση της Alpha Bank προσανατολίζεται στο μοντέλο Eurobank, δηλαδή την τιτλοποίηση αυτών των δανείων έτσι ώστε, ένα μεγάλο μέρος να φύγει από τα βιβλία της τράπεζας, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο και την εξυγίανση του ισολογισμού της. Το σχετικό μοντέλο μάλιστα η Alpha επιχειρεί να το εφαρμόσει στη θυγατρική της στην Κύπρο και ήδη βρίσκεται σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Altamira για τη μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε ειδική εταιρεία που έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό με την επωνυμία ΕΡΜΗΣ.

    Η λύση αυτή εξασφαλίζει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους για την τράπεζα, μέσα από τη μεταφορά του προσωπικού στη νέα εταιρεία.

    Να σημειωθεί ότι η τράπεζα ανακοίνωσε ήδη την περασμένη Παρασκευή νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, το οποίο αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των κεντρικών διευθύνσεων και των καταστημάτων από το πλεονάζον προσωπικό κατά 300 περίπου άτομα και αξιοσημείωτο είναι ότι από την εθελούσια εξαιρούνται οι υπάλληλοι από τις διευθύνσεις καθυστερήσεων.

    Η επιλογή του μοντέλου carve out κρίνεται από τη διοίκηση της τράπεζας επιβεβλημένη για την ταχύτερη επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που με βάση τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2019 διαμορφώθηκαν στα 24,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

    Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 21,3 δισ. ευρώ και με βάση το πλάνο που έχει καταθέσει η διοίκηση της Alpha Bank στον SSM, θα μειωθούν στα 16,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019. Ήδη η τράπεζα έχει δρομολογήσει δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Neptune ύψους 1,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, για το οποίο η τράπεζα έχει λάβει ήδη μη δεσμευτικές προσφορές και το χαρτοφυλάκιο Orion ύψους 1,9 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, για το οποίο η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.



    ΣΧΟΛΙΑ