• Τράπεζες

    «Μικρό καλάθι» στις οικονομικές διεκδικήσεις των συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ κρατάνε οι τράπεζες –Τι ισχυρίζονται οι επικεφαλής HR

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευη Χατζηιωάννου (Εθνική), Φραγκίσκη Μελίσσα (Alpha Bank), Νατάσσα Πασχάλη (Eurobank), Γιώργος Γεωργόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς)

    Ευη Χατζηιωάννου (Εθνική), Φραγκίσκη Μελίσσα (Alpha Bank), Νατάσσα Πασχάλη (Eurobank), Γιώργος Γεωργόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς)


    «Σφιχτοί» στις μισθολογικές αυξήσεις και γαλαντόμοι σε διάφορα θεσμικά θέματα εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των Διευθύνσεων HR των συστημικών τραπεζών -Εύη Χατζηιωάννου (Εθνική), Φραγκίσκη Μελίσσα (Alpha Bank), Νατάσσα Πασχάλη (Eurobank),  Γιώργος Γεωργόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς)-,  στις διαπραγματεύσεις με  την   ΟΤΟΕ για την νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, οι οποίες συζητησεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα και σήμερα αναμένεται να καταλήξουν σε όλα τα θέματα, οικονομικά και θεσμικά.

    Μάλιστα –όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr-  στις τοποθετήσεις τους,  οι επικεφαλής των διευθυνσεων HR ανέφεραν πως «δεν είσαι τόσο αισιόδοξη όσο αναμενόταν η πορεία των τραπεζών» και πως η πιστωτική επέκταση θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

    Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έκρηξη των συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ οι οποίοι –σύμφωνα με το ρεπορτάζ- αντέδρασαν λέγοντας:

    -Μα καλά πριν από μία βδομάδα οι CEOs  στις τηλεδιασκέψεις με τους διεθνείς αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2021 εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, ότι τα στρατηγικά σχέδια θα υλοποιηθούν,  ότι θα χορηγήσουν δάνεια,  ότι άνοιξε ο δρόμος για διανομή μερίσματος.

    Η απάντηση από τους HR ήταν ότι  η αύξηση του 5%, που έχει ήδη «κλειδώσει» θα καλύψει τις όποιες πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα ανέφεραν πως η αύξηση του 2019 (2,75%) ήταν σημαντικά πάνω από τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των τραπεζών ο  πληθωρισμός το 2023 και το 2024 θα υποχωρήσει (πρόσφατη οικονομική ανάλυση της ΕΤΕ για τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο βασικό σενάριο βλέπει τον πληθωρισμό στο 1,4%).

    Αλλά και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας χθες στο Συνέδριο του ΟΤ ανέφερε χαρακτηριστικά πως: Εφόσον ο πόλεμος τελειώσει σχετικά σύντομα, ο πληθωρισμός θα είναι ένα φαινόμενο του 2022. Δεν θα μας ακολουθήσει το 2023 και το 2024.

    Ακόμα σημειώνουμε πως  χθες η Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021 (βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας, συνέχιση της εφαρμογής των σχεδίων μετασχηματισμού τους).

    Σε ότι αφορά τώρα τη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε τράπεζες και ΟΤΟΕ να  σημειωθεί ότι η κα Ευη Χατζηιωάννου της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς εστίασαν κυρίως στα οικονομικά θέματα. Με «σκληρό» παζάρι για τις μισθολογικές αυξήσεις και κρατώντας μικρό καλάθι στις διεκδικήσεις των συνδικαλιστών.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του ρεπορτάζ,  ανέφεραν πως ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι χαμηλότερος του αναμενόμενου και ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

    Η κα Φραγκίσκη Μελίσσα διαπραγματεύθηκε με τους συνδικαλιστές κυρίως θεσμικά θέματα, που έχουν να κάνουν με τη ρήτρα απασχόλησης, τις γονικές άδειες. Για παράδειγμα δόθηκε οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ (επιπλέον των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ) για τεχνητή γονιμοποίηση, με τις τράπεζες να προσφέρουν το ποσό για 5 εξωσωματικές  το χρόνο, και επίσης οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν  άδεια όταν νοσούν τα παιδιά τους.

    Αντίθετα δεν βρέθηκε –προς το παρόν λύση- σε ότι έχει να κάνει με τη ρήτρα κατά των απολύσεων.

    Επίσης απορρίφθηκε το αίτημα της ΟΤΟΕ να υπάρχει παρατηρητής των εργαζομένων στα ΔΣ των τραπεζών.

    Για τα θέματα τηλεργασίας διαπραγματεύθηκε κυρίως η κα Νατάσσα Πασχάλη της Eurobank. Και σήμερα θα κριθεί αν οι συνδικαλιστές θα πετύχουν αύξηση του επιδόματος τηλεργασίας που είναι θεσμοθετημένο στα  28 ευρώ το μηνα.

    Οι συνδικαλιστές συζητούν τις συνθήκες τηλεργασίας ζητωντας να υπάρχει ευδιάκριτο πλαίσιο και κανόνες.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εύη Χατζηιωάννου ορίστηκε Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής  Τράπεζας και του Ομίλου το Φεβρουάριο του 2019. Πριν την ένταξή της στην Εθνική Τράπεζα, από το 2008 έως το 2019 εργάστηκε στην Barilla Group καλύπτοντας καίριες θέσεις στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού ώσπου το 2018 ανέλαβε επικεφαλής της Οργανωτικής Αποτελεσματικότητας του Ομίλου Barilla (Group Organization Director). Την περίοδο 2003 έως 2008 εργάστηκε στην Elais Unilever Hellas SA.

    Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Εργασιακών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

    Η Φραγκίσκη Γ. Μελίσσα, σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το Πανεπιστήμιο Columbia σε Industrial/Organizational Studies και από το New School for Social Research σε Social Studies. Διαθέτει 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και εντάχθηκε στην Alpha Bank  τον Μάρτιο 2020, προερχόμενη από τη Vodafone, όπου διετέλεσε για  8 χρόνια Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Επίσης, διετέλεσε Περιφερειακή Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Colgate Palmolive, ενώ στην καριέρα της είχε θητεία σε θέσεις ευθύνης στη Makro Cash & Carry και στην KPMG.

    Η Νατάσσα Πασχάλη, είναι Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, Group Chief HR Officer (Group CHRO) Eurobank AE.

    Συμμετέχει σε διάφορες  Επιτροπές του Ομίλου (είναι πρόεδρος στο People Advisory Committee  και μέλος στην  Διοικητική Επιτροπή, στην  Επιτροπή Δεοντολογίας, στην  Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτημάτων Ανωτάτων Στελεχώ, στην Διευρυμένη Επιτροπή Διαχείρισης Δανειακών Υποχρεώσεων Προσωπικού, στην Επιτροπή ESG Management Committee)..Διετέλεσε επικεφαλής του τομέα People Engagement (Ιανουάριος 2017 – Ιούνιος 2018), επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού στην Eurobank Private Bank Luxembourg SA (Μάιος 2014 – Μάιος 2017), επικεφαλής HR Line Management, Wholesale Banking (2008-2016). Πριν από την Eurobank εργάστηκε σε θέσεις ευθύνης στην CITIGROUP – Citibank International Plc.

    Κατέχει μεταπτυχιακο τίτλο  στις Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Προσωπικού, London School of Economics and Political Science (1995-1996) και σπούδασε  Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή (1991-1995)

    Ο Γιώργος Γεωργόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς το 1999. Σήμερα είναι Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Group Chief Human Resources Officer. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Job Family Model (JFM) Governance και μέλος σε διάφορες επιτροπές του Ομίλου (Δαπανών, Μετασχηματισμού, Εταιρικής Υπευθυνότητας,  Επενδυτικών Προϊόντων (MIFID II), Αξιολόγησης Επώνυμων & Ανώνυμων Αναφορών, Χορηγιών & Δωρεών, Λειτουργικής Διαχείρισης Επιπτώσεων Κορονοϊου,  Επικοινωνιακής Στρατηγικής Ομίλου).

    Ο κ. Γεωργόπουλος είναι κάτοχος MBA, Alliance Manchester Business School, 1992, International MBA Exchange Programme, University of Miami, 1991και BA Economics & BSc Marketing Management (2nd major), American College of Greece, 1990.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Κινδυνεύουν να «σκάσουν» δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ;

    Τράπεζες: Στο επίκεντρο η γεωπολιτική κρίση – Τι προβλέπουν τα… πολεμικά σενάρια των τραπεζικών αναλυτών



    ΣΧΟΛΙΑ