• Τράπεζες

    Τράπεζες: Κινδυνεύουν να «σκάσουν» δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    κολαζ φωτογραφιών με τους CEO των 4 συστημικών τραπεζών της Ελλάδας - Πάνω: Χρήστος Μεγάλου - Παύλος Μυλωνάς Κάτω: Βασίλης Ψάλτης Φωκίων Καραβίας

    Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς ) – Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Β. Ψάλτης (Alpha Bank) – Φ. Καραβίας (Eurobank)


    Τραπεζίτες και servicers παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την πορεία των δανείων που βρίσκονται επί ξυρού ακμής και ξορκίζουν το ενδεχόμενο να «σκάσουν» δάνεια ύψους 9 δις ευρώ.

    Την ίδια ώρα οι διαδικασίες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού «τρέχουν» με ρυθμό χελώνας, ενώ υπάρχει και ένα πρόσθετο «βαρίδι», που είναι τα 35 χιλιαδες και πλέον δάνεια  του παλαιού νόμου Κατσέλη, ύψους 7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς).

    Και παράλληλα τα νοικοκυριά βλέπουν τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να αποδυναμώνει την ικανότητα τους να είναι συνεπή στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.

    Πιο συγκεκριμένα σε μία «γκρίζα» ζώνη και στο μικροσκόπιο των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης μπαίνουν δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ δανείων, τα οποία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζουν να λαμβάνουν κάποιας μορφής κρατική στήριξη, όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα Συνεργασία ή τα προγράμματα step up  των τραπεζών.

    Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται δεδομένο ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί με νέα «κόκκινα» ύψους 9 δισ. ευρώ. Όμως πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση, ακόμα και αν η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης είναι λίγα 24ωρα.

    Ασφαλής πρόβλεψη για την συμπεριφορά των συγκεκριμένων δανείων δεν μπορεί να υπάρξει. Και αυτό επειδή η ικανότητα αποπληρωμής επηρεάζεται από μία σειρά αστάθμητους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα, τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης, τον  πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος.

    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε ρύθμιση βρίσκονται δάνεια ύψους 17,6 δισ. ευρώ, από τα οποία παραμένουν εξυπηρετούμενα τα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη περάσει στα μη εξυπηρετούμενα. Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΤτΕ μεσολαβεί σύντομος χρόνος από τη στιγμή της ρύθμισης μέχρι του υποτροπιασμού.

    Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της  6η έκθεση προόδου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων δείχνουν ότι από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2022 οι τράπεζες και οι servicers ρύθμισαν επιτυχώς 632.998 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 35,85 δισ. ευρώ.

    Πιο συγκεκριμένα στεγαστικά ήταν τα 216.508 δάνεια, ύψους 15,11 δισ. ευρώ. Καταναλωτικά ήταν 346.241 δάνεια, ύψους 5,64 δισ. ευρώ, τα 69.721 ύψους 11,47 δισ. ευρώ ήταν πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και τέλος 528 δάνεια, ύψους 3,63 δισ. ευρώ,  ήταν μεγάλων επιχειρήσεων.

    Ενώ μέσα στην πανδημία, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 ως τα τέλη Ιανουαρίου 2022, μπήκαν από τις τράπεζες και τους servicers σε moratoria και στα προγράμματα Γέφυρα, -τα οποία έχουν πλέον λήξει- περί τις 410 χιλιάδες δάνεια, ύψους 29 δισ, ευρώ. Και μαζί με τα δάνεια που βρίσκονταν σε καθεστώς νομικής προστασίας ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ.

    Ο εξωδικαστικός

    Με σχεδόν 48 χιλιάδες οφειλέτες να έχουν μπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ελάχιστες έχουν πάρει έγκριση.

    Συγκεκριμένα σε ρύθμιση πάνε 137 αιτήσεις και άλλες 266 αιτήσεις, βρίσκονται στο στάδιο διμερούς διαπραγμάτευσης με το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ).

    Και ο νόμος Κατσέλη

    Σε ότι αφορά τώρα τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη (3869/2010) μέχρι τις 15 Ιουλίου η έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, υποβλήθηκαν 49.080 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Πρόκειται για δάνεια ύψους 7δις ευρώ (με τα 800 εκατ ευρώ να βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς).

    Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου έχουν  ήδη διεκπεραιωθεί 44.894 αιτήσεις από τη γραμματεία των Ειρηνοδικείων και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους. Έχουν οριστεί και καταχωρηθεί 24.964 νέες ημερομηνίες δικασίμου από τα Ειρηνοδικεία και έχουν  εκδοθεί 1.819 δικαστικές αποφάσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Στο επίκεντρο η γεωπολιτική κρίση – Τι προβλέπουν τα… πολεμικά σενάρια των τραπεζικών αναλυτών

    Τράπεζες: Στις ψηφιακές συναλλαγές στρέφονται οι καταναλωτές – Τι σχεδιάζουν οι τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ